Zelenski vrea o coaliție cu România și Polonia, pentru a doborî rachetele rusești

Zelenski vrea o coaliție cu România și Polonia, pentru a doborî rachetele rusești

Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări, care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti de deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Rachete sau drone rusești au pătruns în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile acestora au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO de la granița cu Ucraina.

Varșovia și Bucureștiul au fost nevoite, în mod repetat, să ridice de la sol avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele ruse au lansat atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei, dar aeronavele NATO nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte.

ADVERTISING

"Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din ţările vecine împotriva rachetelor (ruseşti) care lovesc Ucraina în direcţia vecinilor noştri. În primul rând, ţările alianţei", a spus Zelenski, citat de Kiev Independent.

Adresându-se jurnaliştilor, preşedintele a numit o astfel de mişcare „o responsabilitate foarte mare”, care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar le-a dat sarcină diplomaţilor să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.

ADVERTISING

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei coaliții de țări vecine care să doboare rachete inamice (de deasupra Ucrainei)”, a adăugat el.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat la mijlocul lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei.

Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două state.

ADVERTISING

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei este „în afara discuției”, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat că un astfel de pas va atrage alianța în război.

Videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare în urmă cu două săptămâni pretindeau să arate că apărarea antiaeriană românească a doborât dronele rusești în timpul atacului lor asupra Ucrainei, dar Bucureștiul a respins afirmațiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇