Kamala Harris își alege vicepreședintele: Va intervieva trei candidați

Kamala Harris își alege vicepreședintele: Va intervieva trei candidați

Kamala Harris va intervieva trei candidaţi importanţi la reşedinţa sa din Washington, înainte de a lua o decizie finală privind partenerul său de cursă la alegerile prezidenţiale din SUA.

Este vorba de guvernatorul din Minnesota Tim Walz, senatorul american Mark Kelly din Arizona şi guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro.

Se estimează că Harris îşi va anunţa decizia luni, înainte de prima sa apariţie publică alături de potenţialul vicepreşedinte, care va avea loc marţi, în Philadelphia.

Echipa de campanie a lui Harris plănuieşte, de asemenea, un anunţ pe reţelele de socializare cu cei doi, au declarat pentru Reuters oficiali familiarizaţi cu aceste demersuri.

ADVERTISING

Harris s-a întâlnit sâmbătă cu echipa sa de evaluare, inclusiv cu fostul procuror general Eric Holder, a cărui firmă de avocatură Covington & Burling LLP a analizat în detaliu trecutul potenţialilor parteneri de cursă. Holder şi biroul său au făcut prezentări detaliate despre fiecare dintre finalişti, potrivit unor surse.

Vineri a avut loc o întâlnire de 90 de minute cu ministrul Transporturilor, Pete Buttigieg.

Candidaţii vor fi informaţi luni seara sau marţi dimineaţa dacă au fost aleşi, au declarat sursele citate de Reuters.

ADVERTISING

Alegerea unui partener de cursă este una dintre cele mai importante decizii din cariera politică a lui Harris, care se grăbeşte să organizeze o campanie pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie, după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din cursă luna trecută.

Pe lista ei scurtă se regăsesc doar bărbaţi albi, care au reuşit să convingă alegătorii din mediul rural, albi sau independenţi.

Decizia lui Harris influenţează, de asemenea, direcţia viitoare a Partidului Democrat, ridicând candidatul ales în fruntea listei pentru viitoarele confruntări prezidenţiale.

Shapiro, unul dintre principalii candidaţi, s-a confruntat cu critici puternice din partea stângii, în special din partea grupurilor progresiste şi a activiştilor pro-palestinieni, din cauza sprijinului său pentru Israel şi a modului în care a gestionat protestele de la universităţi declanşate de războiul din Gaza.

ADVERTISING

"Trebuie să existe o corecţie politică cu privire la Gaza şi trebuie să existe o agendă politică în favoarea clasei muncitoare, inclusiv o agendă a negrilor", a declarat Nina Turner, copreşedinte al campaniei 2020 a lui Bernie Sanders şi membru al Institutului pentru rasă, putere şi economie politică, un grup de cercetare progresist. "Alegerea guvernatorului Shapiro drept partener de cursă riscă să închidă această uşă".

De asemenea, a fost pus sub semnul întrebării modul în care a gestionat o plângere de hărţuire sexuală împotriva unui vechi colaborator de top, iar grupurile sindicale, inclusiv sindicatul United Auto Workers (UAW), care a susţinut-o recent pe Harris pentru funcţia de preşedinte, l-au criticat pentru apelurile la extinderea programelor de vouchere care permit ca banii din taxele publice să ajungă la şcolile private.

Unele organizaţii sindicale l-au criticat, de asemenea, pe Kelly pentru că s-a opus legislaţiei propuse care, în opinia lor, ar stimula organizarea sindicală.

Shawn Fain, preşedintele UAW, a declarat că, în ciuda susţinerii lui Harris pentru funcţia de preşedinte, sindicatul său cu 370.000 de membri nu îl susţine pe Kelly sau pe Shapiro ca potenţial partener de cursă.

Walz a devenit un favorit al progresiştilor şi al grupurilor de tineri, care apreciază atacurile sale la adresa lui Trump.

La 60 de ani, Walz este cu doar un an mai în vârstă decât Harris, dar criticii spun că arată mult mai bătrân, ceea ce ar putea fi un dezavantaj pentru o campanie care îşi revine după plecarea lui Biden din cauza îngrijorărilor legate de vârsta sa.

Walz a răspuns la aceste critici pe X, spunând că arată aşa pentru că a fost profesor de liceu şi "a supravegheat sala de mese timp de 20 de ani. Nu părăseşti acel loc de muncă cu un cap plin de păr. Credeţi-mă".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇