"Este indiană sau este de culoare?" Cum răspunde Kamala Harris comentariilor lui Trump despre identitatea sa rasială

"Este indiană sau este de culoare?" Cum răspunde Kamala Harris comentariilor lui Trump despre identitatea sa rasială

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a sugerat în mod fals miercuri la cea mai mare adunare anuală a jurnaliştilor de culoare din ţară că rivala sa democrată Kamala Harris şi-a minimalizat anterior moştenirea sa de om de culoare, pe care a resuscitat-o doar în ultimii ani, ca să o exploateze în scopuri electorale.

Vicepreşedintele Kamala Harris a ripostat cu atenţie fostului preşedinte după ce acesta a pus la îndoială legitimitatea identităţii sale ca femeie de culoare, scrie The New York Times (NYT).

Kamala Harris a spus miercuri că Donald Trump a pus în scenă "acelaşi spectacol vechi" de "dezbinare şi lipsă de respect". Replica vicepreşedintelui este probabil un prim indiciu al modului în care ea va răspunde atacurilor rasiste grosolane ale lui Donald Trump, notează NYT.

ADVERTISING

"Poporul american merită mai mult", a declarat Kamala Harris la Houston, la o convenţie a Sigma Gamma Rho, una dintre cele mai proeminente frăţii de culoare din ţară.

"Poporul american merită un lider care spune adevărul, un lider care nu răspunde cu ostilitate şi furie atunci când este confruntat cu faptele. Merităm un lider care să înţeleagă că diferenţele noastre nu ne dezbină - ele sunt o sursă esenţială a forţei noastre", a punctat Kamala Harris.

Dar ea nu a citat sau şi nici nu s-a referit în mod direct la comentariile făcute de Trump ceva mai devreme, la Chicago, unde acesta s-a întrebat, în faţa unei reuniuni a jurnaliştilor de culoare: "Este ea indiană sau este de culoare?" De asemenea, el a afirmat în mod fals că Harris obişnuia să se identifice ca fiind indiancă şi apoi "dintr-o dată, a dat-o cotită şi a devenit o persoană de culoare".

ADVERTISING

"Ea a fost întotdeauna de origine indiană şi a promovat doar moştenirea indiană. Nu am ştiut că este de culoare până acum câţiva ani, când s-a întâmplat să devină de culoare, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind de culoare", a spus Trump, stârnind o serie de huiduieli din partea unui public de aproximativ 1.000 de persoane.

"Aşa că nu ştiu, este ea indiană sau este de culoare?" a continuat Trump. "Dar ştiţi ce, eu respect oricare dintre origini, dar ea, evident, nu, pentru că a fost indiană din cap până în picioare, iar apoi, dintr-o dată, a dat-o cotită şi a devenit o persoană de culoare" - a spus Trump la Chicago.

ADVERTISING

Care este adevarul?

Vicepreşedinta SUA este de origine jamaicană şi indiană şi a urmat cursurile Universităţii Howard, o universitate istoric consacrată persoanelor de culoare.

În campaniile anterioare, fostul preşedinte Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, i-a ignorat în mare măsură pe republicanii care, în frunte cu Trump, l-au acuzat în mod fals că s-a născut în Kenya.

"Nu trebuie să le spun oamenilor din Atlanta că generaţii de americani înaintea noastră au dus lupta pentru libertate", a declarat Kamala Harris în timpul unui miting desfăşurat marţi seară la Atlanta. "Acum ştafeta este în mâinile noastre", a spus ea.

Harris este membră a Alpha Kappa Alpha, care, împreună cu Sigma Gamma Rho, face parte din "Divine Nine", un grup de frăţii şi comunităţi de culoare care s-a grăbit să mobilizeze alegătorii în favoarea sa. Faptul că ea l-a înlocuit pe Biden în cursa pentru Casa Albă a energizat mulţi democraţi, inclusiv afro-americani.

Trump, la rândul său, a înregistrat anterior progrese în rândul alegătorilor de culoare. Comentariile sale - făcute în timpul unei apariţii la o convenţie a jurnaliştilor de culoare din Chicago - au părut să servească drept încercare de a crea o prăpastie între aceşti alegători şi Harris.

Asha' Jones, membră a Sigma Gamma Rho, care a participat la evenimentul din Houston, a declarat că atacurile lui Trump la adresa Kamalei Harris sunt josnice.

"Ea nu trebuie să dovedească nimănui că este de culoare", a spus Jones. "Ea înţelege cine este". Mai mulţi participanţi, toţi purtând jachetele aurii tradiţionale ale frăţiei, au citat cuvintele lui Michelle Obama, fosta primă-doamnă: "Când ei sunt jos, noi suntem sus".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇