Alegeri prezidențiale în SUA: Democrații votează pentru oficializarea candidaturii Kamalei Harris

Alegeri prezidențiale în SUA: Democrații votează pentru oficializarea candidaturii Kamalei Harris

Câteva mii de delegaţi vor începe să voteze joi pentru a o desemna oficial pe Kamala Harris drept candidatul democrat care îl va înfrunta pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

La mai puţin de două săptămâni după ce Joe Biden şi-a retras candidatura pentru un al doilea mandat, actuala vicepreşedintă a reuşit să se impună şi nu se confruntă cu niciun rival în tabăra sa, potrivit AFP.

De regulă, desemnarea oficială a candidatului are loc în persoană în cadrul unei convenţii a partidului, programată anul acesta la Chicago între 19 şi 22 august.

ADVERTISING

Cu toate acestea, din cauza cerinţelor procedurale din Ohio, democraţii au decis să devanseze acest vot prin vot online. O procedură rară, dar care ar trebui să fie similară cu cea utilizată în 2020, în timpul pandemiei Covid-19.

Votul va începe joi dimineaţa şi se va încheia luni, la sfârşitul zilei. Partidul Democrat nu a detaliat modul în care votul poate sau nu poate fi monitorizat zi de zi şi cum vor fi anunţate rezultatele acestuia.

ADVERTISING

Până de curând, mulţi dintre cei peste 900 de delegaţi democraţi din întreaga ţară - aleşi locali, activişti sau angajaţi ai sectorului voluntar - nu au avut de ales decât să îl desemneze pe Joe Biden, care a câştigat alegerile primare desfăşurate la începutul acestui an.

Dar au fost eliberaţi de această constrângere după ce actualul preşedinte a renunţat, provocat de îngrijorările legate de vârsta şi sănătatea sa.

Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, s-a impus rapid ca singurul înlocuitor posibil, acumulând sprijin în rândul liderilor partidului, sondaje mai bune decât Joe Biden, o mobilizare reînnoită şi fonduri provenite dintr-o campanie de strângere de fonduri în plină desfăşurare.

ADVERTISING

Ca urmare, scrutinul a trecut de la alegeri primare deschise la un plebiscit aşteptat, eliminând riscul unui război intern temut pentru scurt timp după decizia lui Joe Biden.

"Partidul nostru a înfruntat acest moment fără precedent printr-un proces transparent, democratic şi ordonat pentru a se uni în spatele unei candidate care şi-a dovedit valoarea şi care ne va conduce în lupta viitoare", a felicitat Jaime Harrison, liderul Partidului Democrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇