S-a descoperit o legătură între inflamațiile din artrita reumatoidă și anumite deficiențe cognitive

S-a descoperit o legătură între inflamațiile din artrita reumatoidă și anumite deficiențe cognitive

Un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele care suferă de artrită reumatoidă au și anumite deficiențe cognitive. Acestea includ diminuarea abilităților vizualo-spațiale, a memorării, a gândirii abstracte, a funcțiilor executive de memorie de lucru, așa cum este concentrarea.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au comparat funcția cognitivă a 70 de adulți cu poliartrită reumatoidă (80% femei, cu vârsta medie de 56 de ani) aflați în îngrijirea unui spital și a 70 de voluntari fără poliartrită reumatoidă, de aceeași vârstă, sex și nivel de educație.

ADVERTISING

Toți cei 140 de participanți au fost supuși unei evaluări neurologice și psihologice complete, plus diverse teste cognitive și evaluări ale stării de spirit și ale calității vieții în perioada iunie 2022 și iunie 2023, se arată într-un raport publicat de jurnalul RMD Open.

Abilitățile cognitive specifice testate au fost capacitatea de a procesa și de a ordona informațiile vizuo-spațiale; amintirea cuvintelor; atenția; limbajul; gândirea abstractă; reamintirea întârziată; și orientarea, plus funcțiile executive ale memoriei de lucru, cum ar fi concentrarea.

ADVERTISING

În general, persoanele cu deficiențe cognitive aveau tendința de a fi mai în vârstă, cu un nivel de educație mai scăzut și cu mai multe afecțiuni coexistente – cum ar fi obezitatea, nivelul nesănătos al grăsimilor din sânge și hipertensiunea arterială – decât cele cu un nivel cognitiv intact.

Dar pacienții cu poliartrită reumatoidă au obținut și ei scoruri mai mici decât voluntarii. S-au înregistrat deficiențe cognitive la 60% dintre aceștia, comparativ cu 40% dintre voluntari.

De asemenea, un număr semnificativ mai mare de pacienți cu artrotă reumatoidă au obținut scoruri mai mari pentru anxietate și depresie și au avut scoruri mai mici pentru calitatea vieții decât voluntarii.

ADVERTISING

Autorii studiului sunt de părere că inflamația cronică, procesele autoimune și simptomele persistente de durere și oboseală asociate cu poliartrita reumatoidă ar putea sta la baza diminuării funcției cognitive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇