5 lucruri pe care le poți face atunci când suferi de artrită reumatoidă

5 lucruri pe care le poți face atunci când suferi de artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă este o afecțiune cronică inflamatorie care afectează în principal articulațiile, dar poate avea efecte și asupra altor organe. Gestionarea simptomelor sale necesită adesea un tratament pe termen lung, ce trebuie ajustat în permanență, și care este foarte important să fie respectat întocmai.[1] Pe lângă urmarea tratamentului stabilit de medic, există însă și alte lucruri pe care le poți face când suferi de artrită reumatoidă pentru a-ți ține simptomele sub control. Care sunt câteva dintre acestea vei descoperi în rândurile de mai jos.

1. Vizitează-ți regulat medicul reumatolog

Vizitele regulate la medicul reumatolog sunt esențiale pentru a monitoriza evoluția bolii și a ajusta tratamentul în consecință. Medicul reumatolog va monitoriza în mod obișnuit semnele și simptomele bolii, precum și răspunsul pacientului la tratament. Acesta poate, de asemenea, recomanda diverse soluții pentru gestionarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulațiilor.[2]

ADVERTISING

Nu neglija deci importanța pe care o poate avea un consult reumatologic efectuat periodic în gestionarea artritei reumatoide.

2. Fă mișcare

Activitatea fizică joacă un rol crucial în gestionarea simptomelor artritei reumatoide. Mișcarea ne ajută să ameliorăm durerea și rigiditatea articulară, contribuind în același timp la îmbunătățirea mobilității. Pe lângă faptul că pot contribui la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni, exercițiile fizice corect efectuate pot ajuta la prevenirea unor probleme pe termen lung.

Ai grijă doar ca înainte de a începe un program de exerciții să discuți cu un specialist.[2]

ADVERTISING

3. Renunță la fumat

Fumatul este un factor de risc major în dezvoltarea și progresia artritei reumatoide. Poate duce la agravarea simptomelor, reduce eficacitatea anumitor medicamente utilizate pentru a gestiona simptomele artritei reumatoide și scade șansele obținerii remisiunii. Asta pe lângă faptul că este responsabil și de creșterea riscului dezvoltării altor probleme de sănătate asociate cu artrita reumatoidă, în special boli cardiovasculare.[1]

Dacă fumezi, renunță! Este un pas important în direcția unei vieți mai sănătoase și a unei gestionări mai bune a simptomelor.

4. Încearcă să menții o greutate sănătoasă

Menținerea unei greutăți sănătoase poate avea un efect semnificativ în gestionarea artritei reumatoide. Celulele adipoase din corpul nostru eliberează citokine, care sunt molecule care pot provoca inflamație. Dacă ai mai multe celule adipoase, corpul tău va elibera mai multe citokine, ceea ce poate duce la mai multă inflamație și agravarea simptomelor artritei reumatoide.

ADVERTISING

Kilogramele în plus pot afecta, de asemenea, eficiența anumitor medicamente utilizate pentru tratarea artritei reumatoide. În plus, ele pot exercita și o presiune suplimentară asupra articulațiilor, ceea ce poate crește durerea și disconfortul. 

O dietă sănătoasă, echilibrată, asociată cu activitatea fizică regulată, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și să ajungi la o greutate sănătoasă. Dacă întâmpini dificultăți, există diverși specialiști care te pot ajuta să-ți atingi scopul într-un mod sănătos.[2]

5. Identifică soluții și strategii pentru a reduce nivelul de stres

Stresul poate juca un rol important în declanșarea sau agravarea simptomelor de artrită reumatoidă. De aceea, este esențial să găsești modalități eficiente de a-l gestiona.

Poate fi vorba de o plimbare în natură, yoga, meditație, exerciții de respirație sau alte tehnici de relaxare. Identifică activitățile care te relaxează și încearcă să le practici în mod regulat. Amintește-ți doar că fiecare persoană este unică și ceea ce funcționează pentru unii s-ar putea să nu funcționeze și pentru alții. Important este să păstrezi o atitudine deschisă și să încerci diverse abordări până găsești cea mai potrivită pentru tine.[2]

Artrita reumatoidă este o boală ce poate afecta nu doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului, a cărei gestionare implică urmarea unui tratament cronic, ce va trebui ajustat permanent și a cărui respectare este obligatorie pentru obținerea remisiunii. De asemenea, lucruri precum controalele reumatologice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și celelalte măsuri menționate în acest articol pot contribui și ele la gestionarea acestei afecțiuni și la ținerea sub control a simptomelor sale. 

Bibliografie:

  1. „Rheumatoid Arthritis”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648. Accessed 28 Dec. 2023.
  2. „Tips for Living with Rheumatoid Arthritis”, WebMD, www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/tips-living-with-ra. Accessed 28 Dec. 2023.