Băncile au redus ușor ratele. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele

Băncile au redus ușor ratele. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele

Băncile au continuat să reducă dobânzile la depozite și credite în luna premergătoare deciziei BNR de a scădea dobânda cheie pentru prima dată în ultimul an și jumătate.

În 5 liulie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 7% pe an la 6,75% pe an.

Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie 2023, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Dobânzile la depozite sunt pentru a doua lună la rând în teritoriu pozitiv, ca urmare a scăderii inflației, însă acestea au loc să scadă acum mai rapid, conform datelor analizate de Profit.ro.

ADVERTISING

În schimb, pentru credite, ratele nu vor scădea prea mult până ce IRCC nu va fi actualizat la o valoare mai scăzută, în timp ce pentru firme ar putea veni rate mai bune după actualizarea ROBOR.

Dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 5 puncte de bază la 8,85%, fiind mai redusă cu doar circa 40 de puncte de bază față de iunie 2023. Maximumul a fost atins în ianuarie 2023, la 9,6%.

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populației s-a redus cu 15 puncte de bază, la 7,97% - e pentru prima oară în ultimii doi ani când scade sub 8%.

ADVERTISING

Dobânda medie la creditele noi pentru locuințe a scăzut în iunie cu 13 puncte de bază față de mai, la 7,93% pe an, la cel mai redus nivel de după finele lui 2023 și nu foarte departe de cel înregistrat în iunie anul trecut, de 7,97% pe an, mai arată datele Profit.ro.

Toate creditele ipotecare noi în lei cu rată variabilă sunt legate de IRCC începând cu 2019.

Având în vedere întârzierea cu care este actualizat IRCC – se știe deja valoarea care se va aplica din octombrie până la finele lunii decembrie -, de abia din 2025 dobânzile la creditele cu rată variabilă vor merge în jos.

ADVERTISING

Pentru firme, ținând cont că acestea au în principal credite cu rate variabile ajustate în funcție de ROBOR pe scadențe mai scurte, reducerile de dobânzi ar putea veni mai repede.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇