USR: Marcel Ciolacu minte când pune deficitul și împrumuturile uriașe pe seama investițiilor

USR: Marcel Ciolacu minte când pune deficitul și împrumuturile uriașe pe seama investițiilor

USR îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu că îi minte pe români când spune că deficitul bugetar este atât de mare pentru că face investiţii masive în România. De fapt, în guvernarea PSD-PNL, deficitul şi cheltuielile statului explodează pentru că trebuie hrănit aparatul de partid şi mai puţin de jumătate din banii cu care sunt îndatoraţi toţi românii merg spre „investiţii”, arată formaţiunea.

USR somează PSD şi PNL să nu-i mai mintă pe români în ceea ce priveşte situaţia bugetară reală a ţării şi să ia, de urgenţă, măsuri pentru reducerea risipei din bani publici şi, implicit, a deficitului bugetar.

ADVERTISING

„Marcel Ciolacu minte că îndatorarea se face pentru «investiţii». Deficitul bugetar după primele 6 luni din 2024 a ajuns la aproape 64 de miliarde de lei, în timp ce investiţiile din fonduri naţionale sunt de 29 de miliarde de lei. Deci, sub jumătate din noile împrumuturi se duc pe «investiţii».

Apoi, o bună parte din aşa-zisele investiţii sunt, de fapt, PNDL-urile, Anghel Saligny, acei bani pentru firmele de partid. Mascaţi la rubrica investiţii în buget, ei sunt, în realitate, bani pentru acoliţii baronilor locali.

ADVERTISING

Vă amintiţi de milionul de lei găsit în portbagajul domnului Buzatu? Şi acolo sunt banii de care vorbesc premierul şi miniştrii PSD-PNL când încearcă să găsească scuze pentru deficitul uriaş.

Şi mai avem şi numărul tot mai mare de angajaţi la stat, de a ajuns România să fie campioană la numărul de bugetari pe cap de locuitor”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

ADVERTISING

Potrivit USR, după primele 6 luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 63,67 miliarde de lei, aproape dublu faţă de cât era la mijlocul anului 2023. 

„Creşterile de taxe impuse de PSD şi PNL de la 1 ianuarie 2024 au adus un plus la buget de 13,5%, dar acesta s-a volatilizat sub povara creşterii cheltuielilor statului cu 21,2%, pe fondul numărului tot mai mare de politicieni şi apropiaţi ai acestora pe care Guvernul PSD-PNL îi hrăneşte cu bani publici.

Cât despre cheltuielile de personal, în ciuda declaraţiilor triumfaliste despre cum va face premierul Ciolacu „cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie”, cheltuielile de personal au crescut cu 23,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023”, menţionează Opoziţia. 

USR somează PSD şi PNL să nu-i mai mintă pe români în ceea ce priveşte situaţia bugetară reală a ţării şi să ia, de urgenţă, măsuri pentru reducerea risipei din bani publici şi, implicit, a deficitului bugetar.

„Soluţia este una singură, cea propusă de USR de mult timp: reforma din temelii a statului, care să conducă la reducerea drastică a cheltuielilor publice şi la mai mulţi bani în buzunarul oamenilor şi în economie.

Concret, PSD şi PNL trebuie să facă reforma pensiilor, inclusiv a celor speciale, reforma administrativ-teritorială, ca să nu mai avem comune cu câteva sute de locuitori care nu se autosusţin, şi reforma companiilor de stat, ca să nu mai avem 1.400 de companii de stat care stau pe subvenţii din taxele şi impozitele celor din economia reală.

Nu în ultimul rând, PSD şi PNL trebuie să reducă aparatul de stat, deja umflat în mod artificial cu ministere, institute şi agenţii inutile”, subliniază USR în comunicat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇