Nicolas Maduro a câștigat al treilea mandat de președinte al Venezuelei

Nicolas Maduro a câștigat al treilea mandat de președinte al Venezuelei

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat, cu 51% din voturi, a anunţat, luni, autoritatea electorală a ţării, în ciuda multiplelor sondaje la ieşirea de la urne care indicau o victorie a opoziţiei.

Autoritatea a precizat că Edmundo Gonzalez, candidatul opoziţiei, a obţinut 44% din voturi, deşi opoziţia declarase anterior că are „motive să sărbătorească” şi le-a cerut susţinătorilor să continue monitorizarea numărării voturilor, relatează Reuters.

Maduro, care a apărut la palatul prezidenţial în faţa susţinătorilor care îl aclamau, a declarat că realegerea sa este un triumf al păcii şi stabilităţii şi a reiterat afirmaţia sa din timpul campaniei că sistemul electoral din Venezuela este transparent.

ADVERTISING

Un sondaj realizat de Edison Research, cunoscut pentru sondajele sale privind alegerile din SUA, a prezis la ieşirea de la urne că Gonzalez va obţine 65% din voturi, în timp ce Maduro va obţine 31%.

Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

S-au numărat voturile din aproximativ 80% din urne, a declarat preşedintele Consiliului Naţional Electoral (CNE), Elvis Amoroso, adăugând că rezultatele au fost întârziate din cauza unei "agresiuni" împotriva sistemului de transmitere a datelor electorale.

ADVERTISING

CNE a cerut procurorului general să investigheze "acţiunile teroriste", a declarat Amoroso, adăugând că participarea a fost de 59%.

Opoziţia a declarat anterior că alegătorii au optat pentru o schimbare după 25 de ani de guvernare a partidului socialist. "Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare", a declarat Gonzalez într-o postare pe X în jurul orei locale 23:00, înainte de anunţarea rezultatelor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇