Israelul atacă Hezbollah, după bombardarea terenului de fotbal, soldată cu 12 morți, inclusiv copii

Israelul atacă Hezbollah, după bombardarea terenului de fotbal, soldată cu 12 morți, inclusiv copii

Aviaţia militară israeliană a lovit sâmbătă noaptea mai multe obiective ale grupării Hezbollah în nordul Libanului, după atacul cu rachetă de sâmbătă care a ucis 12 oameni, inclusiv copii, pe un teren de fotbal dintr-un sat de druzi din zona Înălţimilor Golan ocupate de Israel.

Printre ţintele loviturilor aeriene s-au aflat depozite de armament şi infrastructuri de luptă, au comunicat duminică pe Telegram forţele armate israeliene, care au prezentat şi înregistrări video cu riposta, informează dpa, care precizează că nu a fost în măsură să verifice filmările respective.

ADVERTISING

Autorităţile israeliene au anunţat că lovitura cu rachetă asupra unui teren de fotbal, atribuită grupării Hezbollah, susţinute de Iran, a ucis sâmbătă 12 oameni, printre care şi copii. A fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza.

Racheta a lovit satul Majdal Shams, locuit de druzi. În afară de morţi, serviciile de ambulanţă au informat că există şi 13 răniţi. Un medic a declarat că echipele de prim-ajutor au găsit "o scenă îngrozitoare", cu victime pe gazon.

ADVERTISING

Pe terenul de fotbal se aflau mulţi copii şi adolescenţi. "Jucau fotbal, au auzit sirenele şi au fugit să se adăpostească (...) ar fi trebuit să le ia cam 15 secunde. Dar n-au putut ajunge în adăpost, deoarece racheta a lovit între teren şi adăpost", a relatat un martor ocular.

Momentul a fost filmat, iar înregistrarea a fost difuzată în mediile sociale; se aude o sirenă, apoi o explozie puternică şi se vede cum se ridică fumul. Reuters a verificat şi a confirmat concordanţa între amplasamentul clădirilor şi drumului cu imaginile din satelit ale zonei.

ADVERTISING

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat într-o convorbire telefonică cu liderul comunităţii druzilor din Israel că "Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum".

ONU a cerut ambelor părţi să manifeste reţinere, în timp ce Statele Unite şi-au reafirmat sprijinul pentru securitatea Israelului şi împotriva "tuturor grupărilor teroriste susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah din Liban".

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al forţelor armate israeliene, a declarat presei la Majdal Shams, unde a lovit racheta lansată din nordul Libanului, că aceasta era - conform probelor criminalistice - de tipul Falaq-1, produsă în Iran.

Hezbollah a dezminţit orice implicare în atac, dar susţine că atacurile împotriva Israelului după declanşarea conflictului din Gaza sunt o manifestare a solidarităţii cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, de asemenea susţinută de Iran.

Hamas a lansat în 7 octombrie anul trecut un atac pe teritoriul israelian, unde a ucis peste 1.100 de oameni, majoritatea civili, și a luat circa 250 de ostatici, din care o parte se află încă în Fâşia Gaza. Israelul a reacţionat prin lovituri aeriene în teritoriul controlat de Hamas şi printr-o ofensivă terestră care a dus la pierderea a circa 38.000 de vieţi.

De la începutul războiului din Gaza, asupra Israelului au lansat lovituri cu rachete sau drone şi mişcarea Houthi din Yemen, iar din Liban, în afară de Hezbollah, şi Hamas şi gruparea sunnită libaneză Jama'a Islamiya.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇