Persoanele cu grupa de sânge 0 pot avea un risc mai mic de infectare cu Covid-19, arată două studii noi: "Asta nu înseamnă că sunteți liberi să mergeți în baruri!"

Persoanele cu grupa de sânge 0 pot avea un risc mai mic de infectare cu Covid-19, arată două studii noi: "Asta nu înseamnă că sunteți liberi să mergeți în baruri!"

Persoanele cu grupa de sânge 0 ar putea fi mai puțin vulnerabile la Covid-19 și au o probabilitate redusă de a se îmbolnăvi grav, arată două studii publicate miercuri.

Experții spun însă că este nevoie de mai multe cercetări, informează CNN.

Studiile oferă dovezi suplimentare că grupa de sânge poate juca un rol în important în ceea ce privește sensibilitatea unei persoane la infectare și riscul de a face o formă severă a bolii.

ADVERTISING

Motivele acestei legături nu sunt clare și sunt necesare mai multe cercetări pentru a spune care sunt implicațiile, dacă există, pentru pacienți.

Un studiu danez a arătat că dintre cele 7.422 de persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid-19, doar 38,4% aveau grupa sanguină 0 și 44,4% aveau grupa A.

În celălalt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că în rândul a 95 de pacienți cu Covid-19, o proporție mai mare din cei cu grupa sanguină A sau AB - 84% - a necesitat ventilație mecanică, comparativ cu pacienții cu grupa sanguină 0 sau B - 61%.

ADVERTISING

Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sanguină A sau AB au stat mai mult la Terapie Intensivă, o medie de 13,5 zile, comparativ cu cei cu grupa 0 sau B, care au avut o medie de nouă zile.

Mypinder Sekhon, medic la Vancouver General Hospital și autor al studiului canadian, a atras însă atenția că asta nu înseamnă că cei cu grupa de sânge A trebuie să intre în panică, iar cei cu grupa 0 să meargă prin baruri.

ADVERTISING

"Nu cred că acest lucru înlocuiește alți factori de risc, cum ar fi vârsta și comorbiditățile. Dacă aveți grupa de sânge A, nu trebuie să intrați în panică. Iar dacă aveți grupa de sânge 0, nu sunteți liberi să mergeți în pub-uri și baruri", a subliniat el.

Deși există mai multe teorii, cercetătorii nu știu încă ce legătură există între grupele de sânge și Covid-19.

Sekhon a spus că o explicație ar putea fi că persoanele cu grupa sanguină 0 au un risc de coagulare a sângelui mai mic, iar coagularea a fost un factor major al severității bolii Covid-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇