De ce a fost schimbat numele unei piețe din Moscova și ce spune asta despre Rusia

De ce a fost schimbat numele unei piețe din Moscova și ce spune asta despre Rusia

Piața Europa din capitala Rusiei nu mai există: primarul a semnat decizia de schimbare a numelui acestui loc în Piața Eurasia. Măsura oglindește perfect relația glacială a Kremlinului cu Occidentul și direcția spre care se îndreaptă, cât mai departe de Europa.

Fosta piață Europa nu are grandoarea celui mai cunoscut loc din Moscova, Piața Roșie, străjuită de domul Catedralei Sfântul Vasile și de zidurile Kremlinului.

Piața Eurasia se află lângă populata gară Kiev și un hotel, unde era cândva redacția BBC din Moscova. Aici există o fântână și o creație neobișnuită a unui sculptor belgian, intitulată Răpirea Europei.

ADVERTISING

În urmă cu 20 de ani, când a fost construită această piață, ea simboliza unitatea continentului european. Zeci de drapele ale țărilor europene au fluturat acolo până anul trecut, când au fost înlăturate. La fel și numele, relatează BBC.

Piața Europa nu mai există, acum există doar Piața Eurasia.

Europa nu mai e la modă, Europa e dușmanul

Ce înseamnă, însă, Eurasia? Diverse țări au diferite concepte ale Eurasiei. Președintele rus Vladimir Putin consideră Rusia o putere euro-asiatică. El folosește termenul pentru a sublinia faptul că Rusia se află geografic în Europa și în Asia, dar este diferită de ambele din punct de vedere al civilizației.

ADVERTISING

Deși piața poartă alt nume, în ton cu realitatea actuală, vechea plăcuță comemorativă a rămas acolo. "În semn al prieteniei și unității mai puternice între țările europene, guvernul de la Moscova a decis să creeze ansamblul Pieței Europei în capitala Rusiei", scrie pe ea.

Războiul Rusiei în Ucraina și sancțiunile occidentale au pus o presiune enormă pe relațiile dintre Moscova și Europa.

ADVERTISING

Autoritățile ruse amintesc constant despre nevoia de a înclina spre Est și de a privi mai mult către China, Coreea de Nord și întreg continentul asiatic.

Europa nu mai e la modă, ba chiar este înfățișată ca un dușman de autoritățile ruse.

Nu este prima dată când Moscova face jocuri politice cu numele străzilor după declanșarea invaziei în Ucraina.

În iunie 2022, locul în care se află ambasada Statelor Unite a fost redenumit "Piața Republicii Populare Donețk", referință directă la autoproclamata republică separatistă din Ucraina, pe care Rusia a susținut ulterior că a anexat-o.

O lună mai târziu, aceeași metodă: locul unde se află ambasada Marii Britanii a devenit "Piața Republicii Populare Lugansk".

"Nu vreau să fiu în Europa"

Trecătorii din Piața Eurasia sunt mulțumiți de noul nume al acestui loc. "Este o decizie corectă. Acum nu suntem prieteni cu Europa. Nu vreau să fiu în Europa", i-a spus o femeie, Olga, corespondentului BBC Steve Rosenberg.

"Eurasia e bine. Rusia se învecinează cu Europa și Asia. M-am născut în Kazahstan, așa că pentru mine este în regulă", a spus o altă femeie, Anna.

"Europa are alte standarde acum. Ei gândesc altfel. Ne despărțim încet", consideră Pasha.

Există, însă, și oameni care nu sunt de acord cu schimbarea numelui pieței. Evghenia vede acest lucru ca "un semn al conflictului dintre țări diferite". "E foarte trist", spune ea.

Istoria dovedește, totuși, că schimbarea numelor străzilor, piețelor și unor instituții nu prea contează. După Revoluția Rusă din 1917 multe străzi și piețe din Rusia au fost redenumite pentru a se încadra în propaganda comunistă. După prăbușirea Uniunii Sovietice, numele multor locuri publice au fost iarăși schimbate.

Decizia de a renunța la cuvântul Europa dintr-un pătrat nu înseamnă că într-o zi Rusia nu va privi, din nou, spre Vest, conchide Rosenberg.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇