Ucraina nu e singura țară pe care Kremlinul încearcă să o captureze: Ce este "Antanta Ruso-colonială"

Ucraina nu e singura țară pe care Kremlinul încearcă să o captureze: Ce este "Antanta Ruso-colonială"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul din Ucraina și crearea unor crize în alte părți ale lumii sunt două direcții complementare pentru Kremlin. FSB și alte structuri speciale din Rusia folosesc metode neconvenționale ca să răspândească haosul.

Chiar dacă dronele și rachetele rusești continuă să cadă în Ucraina, oamenii Moscovei, mercenari sau spioni, fac tot posibilul să atragă atenția în alte părți ale lumii, scrie Business Insider.

"Rusia folosește metode neconvenționale pentru a-și extinde influența, a evita blocarea, a destabiliza și a distrage adversarii - și face progrese în mai multe direcții", avertizează un raport al organizației britanice Royal United Services Institute (RUSI). În această paletă se încadrează operațiunile sub acoperire în Europa, mercenarii care acționează în Africa și stabilirea de legături cu comunitățile din Asia Centrală și Balcani.

Pentru Rusia, războiul convențional din Ucraina și acțiunile din "zona gri" pe care le desfășoară în toată lumea sunt două fațete ale aceleiași monede. "Amenințarea convențională a escaladării este cea care descurajează represaliile împotriva activității neconvenționale (…) În schimb, operațiunile neconvenționale ale serviciilor speciale ruse urmăresc să creeze condițiile pentru aplicarea cu succes a forței militare convenționale", menționează analiștii RUSI.

Kremlinul crede, de exemplu, că destabilizarea Africii și deturnarea atenției și a resurselor occidentale vor ușura campania Rusiei în Ucraina. Structurile speciale rusești – spioni, asasini și propagandiști – sunt pregătite să-și continue eforturile în acest sens.

Revoluțiile și modul de operare subversiv au fost un mod de lucru favorit al Uniunii Sovietice și apoi al Rusiei. În linii mari, metodele rușilor sunt:

  • folosirea operațiunilor de informare și a măsurilor active pentru a polariza populația țintă;
  • mobilizarea facțiunilor în sprijinul elitelor aliate;
  • paralizarea sprijinului pentru elementele adverse din conducerea țării vizate;
  • folosirea operațiunilor de spionaj cu active umane pentru a încerca capturarea conducerii statului, oferind asistență politicienilor care susțin interesele Rusiei;
  • recurgerea la violență pentru a escalada tensiunile politice până la criză sau, în alte contexte, pentru a izola conducerea capturată.

RUSI prezintă câteva exemple care ilustrează modul de acțiune subversiv al Moscovei:

  • În 2016, spionajul militar rus a recrutat clanuri interlope din Muntenegru pentru a încerca o lovitură de stat care să oprească aderarea țării la NATO. După această tentativă mai mulți agenți și politicieni autohtoni au fost condamnați la închisoare.
  • În februarie 2022, Moscova a încercat să declanșeze în Ucraina proteste de stradă care să justifice o intervenție militară rusă, cu ajutorul unor colaboraționiști din guvernul de la Kiev, pentru a le deschide calea agenților ucraineni recrutați către parlamentul și instituțiile ucrainene și pentru a prelua puterea.
  • În 2022 și în 2023, Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a sperat că protestele din Republica Moldova vor oferi o justificare suficient de puternică pentru ca liderii proruși să ceară o intervenție militară. Evoluția nefavorabilă a războiului din Ucraina i-a făcut pe proruși să ezite, împiedicând acest scenariu, notează organizația.

Moscova vrea să creeze alianța haosului

Din păcate pentru Putin, instituția care continuă tradiția KGB nu se descurcă la fel de bine, poate și pentru că acționează într-un context complet diferit. Centrul 161 de instruire a specialiștilor în informații - unitatea secretă a spionajului militar rus (GRU), cea care se ocupă de operațiuni de sabotaj, subminare și de asasinate - a înregistrat numeroase eșecuri în ultimele decenii.

Cu toate acestea, Rusia și-a refăcut neabătută capabilități de război neconvenționale și pentru derularea de "măsuri active". Pentru a crea o rețea de sprijin pentru agenții săi în Europa, a trecut de la folosirea oamenilor de afaceri și expați ruși la sprijinul mafiei ruse și la recrutarea studenților străini din universitățile ruse.

"Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia are interes să creeze crize mai departe. Balcanii prezintă o serie foarte serioasă de oportunități pentru astfel de acțiuni. Rusia are, de asemenea, un interes activ în destabilizarea partenerilor Ucrainei și, odată cu o mulțime de alegeri care urmează în toată Europa, există o paletă largă de oportunități pentru a accentua polarizarea", subliniază RUSI.

Mercenarii sponsorizați de statul rus își extind între timp eforturile în Africa și Orientul Mijlociu, oferind sprijin militar dictatorilor și lorzilor războiului, din Libia și Mali până în Sudan și Republica Centrafricană.

Infamul grup Wagner pare să fie absorbit de Kremlin după moartea liderului Evgheni Prigojin. În schimb, Rusia oferă un "pachet de supraviețuire a regimului" – livrat prin intermediul unui Corp Expeditionar GRU alcătuit din grupuri de mercenari, precum Convoi – pentru a sprijini clienții Moscovei împotriva amenințărilor rebelilor islamici și a grupărilor rivale.

"Kremlinul, prin intermediul GRU, încearcă acum să clădească o "Antantă Ruso-colonială" – un grup de state care caută să ajute în mod activ Rusia, devenind tot mai mult subordonată influenței Moscovei – înlocuind astfel interesele occidentale în Africa și Orientul Mijlociu", arată analiștii britanici.

În același timp, liderul cecen Ramzan Kadîrov încearcă să extindă influența Moscovei în lumea musulmană din Asia Centrală și Balcani. Cu toate acestea, Rusia a fost ținta unui grup islamist, ISIS-K, care a revendicat atentatul de la Moscova din 22 martie, soldat cu peste 140 de morți

Ce-i de făcut cu agitatorii ruși

Surprinzător, cea mai bună apărare a Occidentului împotriva războiului neconvențional al Rusiei nu este respingerea valului necontenit de propagandă și fake news care se revarsă de la Moscova, consideră experții RUSI.

"Contracararea dezinformării, deși importantă, este clar mai ineficientă decât oprirea accesului Rusiei la elite și a aparatului ei de sprijin pentru măsuri active. Acest lucru se poate obține prin expunerea și arestarea agenților săi, a ofițerilor de informații și blocarea activităților", recomandă aceștia.

Nu-i deloc simplu: Occidentul trebuie să aibă grijă să nu devină la fel de represiv și paranoic precum inamicul său.

"Întrucât multe operațiuni neconvenționale ale Rusiei sunt sortite autoînfrângerii, contracararea războiului neconvențional rus trebuie să se bazeze pe o țintire atentă, selectivă și bazată pe informații. Din acest motiv este esențial să existe o înțelegere largă a metodelor rusești; împiedică o țară să alunece în umbre", subliniază organizația.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇