Operațiune rusă pentru influențarea alegerilor europarlamentare, descoperită de serviciile de informații belgiene

Operațiune rusă pentru influențarea alegerilor europarlamentare, descoperită de serviciile de informații belgiene

Serviciile belgiene de informaţii au descoperit o operaţiune rusă pentru influenţarea alegerilor pentru Parlamentul European, a anunţat vineri premierul belgian Alexander De Croo.

„Obiectivul Moscovei este foarte clar”, a spus De Croo, citând informaţii secrete, relatează dpa.

"Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi în Parlamentul European şi a de a întări un anumit discurs pro-rus în această instituţie", a afirmat premierul belgian.

De Croo a spus că operaţiunea este menită să slăbească sprijinul UE pentru Ucraina în contextul invaziei ruse.

ADVERTISING

Premierul belgian a mai declarat că serviciile de informaţii ale ţării sale au confirmat existenţa unor reţele de influenţă proruse în Belgia şi în "mai multe ţări europene".

De Croo a spus că această confirmare urmează după relatări din media privind o anchetă cehă asupra unei operaţiuni de influenţă pro-rusă în UE pentru a aborda şi plăti eurodeputaţi pentru a promova agenda Rusiei.

Premierul belgian a precizat că această ingerinţă nu face obiectul unei puneri sub acuzare de către autorităţile belgiene. El a spus că "plăţile în bani lichizi nu au avut loc în Belgia, dar ingerinţa da".

ADVERTISING

AFP, care citează un purtător de cuvânt, susţine că Parchetul belgian a declanşat o anchetă.

Premierul a refuzat să furnizeze detalii suplimentare asupra investigaţiei sau să lege operaţiunea de influenţă pro-rusă de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

"Nu pot comunica despre câţi oameni este vorba şi din ce ţări, care sunt numele, genul sau partidul lor. Nu pot răspunde la niciuna dintre aceste întrebări", a spus De Croo.

AfD este monitorizat în Germania după ce parlamentarii Petr Bystron şi Maximilian Krah au apărut pe platforma online pro-rusă "Voice of Europe" (VoE), care a fost recent plasată pe lista sancţiunilor naţionale de guvernul ceh.

ADVERTISING

Ziarul ceh Deník N a relatat şi că Bystron este posibil să fi acceptat bani. Parlamentarul AfD a negat în mod repetat aceste acuzaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇