Rușii recrutează pe Telegram și Tik Tok voluntari pentru operațiuni de sabotaj în Europa

Rușii recrutează pe Telegram și Tik Tok voluntari pentru operațiuni de sabotaj în Europa

O unitate specială a agenției de informații militare a Rusiei (GRU) recrutează pe Telegram și Tik Tok voluntari pentru operațiuni de sabotaj în interiorul Europei, a raportat proiectul independent rus anticorupție Dossier Center.

Oficialii de informații occidentali au avertizat cu privire la creșterea operațiunilor de sabotaj rusești în Europa. Potrivit raportului, unitatea este responsabilă pentru mai multe acte de sabotaj în regiune, scrie Kyiv Independent.

La începutul acestui an, unitatea a recrutat prin Telegram un bărbat din Letonia, care a aruncat un cocktail Molotov într-un muzeu din Riga.

ADVERTISING

Se pare că această unitate GRU este, de asemenea, responsabilă pentru incitarea la acte de antisemitism, inclusiv un incident în 2023, când un grup de cetățeni moldoveni a pictat steaua lui David pe clădirile din Paris. Raportul spune că sabotorii au fost recrutați pe Tik Tok.

ADVERTISING

De asemenea, raportul a găsit dovezi că unitatea lucrează pentru a organiza proteste anti-NATO în orașele europene sub sloganuri precum „NATO este inamicul nostru comun”.

Procuratura Federală a Germaniei a anunțat în aprilie că doi cetățeni germano-ruși au fost arestați, fiind suspectați de complot pentru a desfășura atacuri explozive în țară, inclusiv la bazele militare americane.

În ultimele șase luni, autoritățile poloneze au arestat 18 persoane sub suspiciunea de a desfășura activități ostile sau de sabotaj în colaborare cu Rusia sau Belarus, potrivit Ministerului de Interne polonez.

ADVERTISING

Câțiva alți suspecți au fost arestați în ultimul an în Germania, Austria, Danemarca, Estonia și alte țări pentru că ar fi spionat pentru Rusia sau alte forme de colaborare cu serviciile ruseşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇