Omul care s-a născut în Rusia și care știe cum se va termina războiul din Ucraina

Omul care s-a născut în Rusia și care știe cum se va termina războiul din Ucraina

General-colonelul Oleksandr Sîrskîi are sarcina extrem de dificilă de a înfrânge Rusia în cel mai mare război din Europa de după 1945. El e convins că Ucraina va câștiga războiul și știe și cum o va face.

Sîrskîi, 58 de ani, s-a născut în Vladimir, un oraș de lângă Moscova, pe vremea Uniunii Sovietice. Din anii ’90 activează în armata ucraineană. Criticii îl acuză că are o gândire militară sovietică. Susținătorii îl consideră un comandant disciplinat și talentat care, spre deosebire de fostul șef al armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, se duce des pe front pentru a vedea situația din teren.

Sîrskîi a condus, în februarie 2022, ca șef al forțelor terestre, apărarea Kievului. Președintele i-a oferit o distincție de erou al Ucrainei, iar acum șase luni l-a numit în funcția de comandant-șef al forțelor armate.

Ca orice militar care luptă pentru apărarea țării, generalul își vede rar familia. "Suferă fără mine, așa că e o problemă și pentru mine", mărturisește el. "Dar știu că vom învinge. Știu cum trebuie s-o face. Și sunt sigur că o vom face", subliniază acesta într-un interviu acordat The Guardian.

La doi ani și jumătate de la începerea războiului, generalul e conștient că rușii au resurse mai bune. Orice este necesar, ei au de două ori mai mult: tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, soldați.

ADVERTISING

Forța inițială de invazie de 100.000 de oameni a fost mărită la 520.000 de militari, a spus el, iar obiectivul pentru sfârșitul acestui an este de 690.000 de oameni.

Datele despre efectivele militare ale Ucrainei sunt secret militar. "Cât privește echipamentul, există un raport de 1:2 sau 1:3 în favoarea lor", admite generalul. Sistemele de artilerie ale rușilor s-au triplat, iar transportoarele blindate de pe front au crescut de la 4.500 la 9.900.

"Inamicul are un avantaj semnificativ în materie de forță și resurse. De aceea, pentru noi problema aprovizionării, problema calității, se află, într-adevăr, în prim-plan", spune el.

Situația pe front a fost foarte dificilă

Superioritatea numerică și cea a resurselor explică evenimentele recente de pe front. Din toamnă, forțele armate ale Ucrainei au tot dat înapoi.

Una dintre primele decizii pe care le-a luat Oleksandr Sîrskîi la preluarea rolului de comandant al armatei, în februarie anul acesta, când l-a înlocuit pe Valerii Zalujnîi (actualmente ambasador al Kievului în Marea Britanie), a fost să ordone retragerea trupelor din orașul estic Avdiivka.

ADVERTISING

Retragerea a coincis cu o întârziere de șase luni a ajutoarelor militare din Statele Unite. Între timp, acestea au ajuns în Ucraina. Rușii continuă, însă, să câștige teren în Donbas, folosind atacuri aeriene ca să-și croiască drum înainte.

În mai, forțele Moscovei au deschis un nou front în regiunea Harkov, luând cu asalt orașul Vovceansk. Ucraina a anticipat atacul, dar se pare că nu l-a putut opri.

Situația a fost "foarte dificilă" pe front, spune Sîrskîi în interviul menționat, primul acordat unui ziar străin de când a preluat comanda armatei. "Agresorul rus ne atacă pozițiile în multe direcții", spune el, dar este convins că înaintarea inamicului poate fi oprită. "În primul rând, depinde de soldații și de ofițerii noștri curajoși".

ADVERTISING

Se întâmplă "destul de des" ca unități ucrainene să înfrângă grupuri inamice mai mari, subliniază generalul. El dă ca exemplu ultima tentativă a Rusiei de a cuceri Kievul și regiunea învecinată Sumî. "A eșuat", spune Sîrskîi. Luptele au continuat, dar încercarea lui Putin de a contura un așa-numit coridor de securitate lângă frontiera cu Ucraina și regiunea rusă Belgorod a fost dejucată, arată generalul.

Prețul pe care Ucraina nu și-l permite

Cât despre zvonurile potrivit cărora Moscova ar plănui o nouă ofensivă în regiunea sudică Zaporojie, Sîrskîi răspunde că, dacă se va întâmpla așa ceva, rușii vor primi "un răspuns bun".

El arată că victoriile chinuite ale Rusiei sunt "tactice" – mai degrabă niște câștiguri locale decât o reușită "operațională", cum ar fi capturarea unui oraș important. "În principiu, inamicul nu a făcut niciun progres semnificativ", a spus el.

Calculul său e simplu: linia frontului avea 3.700 km lungime. Ostilitățile active aveau loc pe 977 km din această linie, adică "de două ori lungimea graniței dintre Germania și Franța".

Comandantul ucrainean scoate în evidență și prețul uman imens plătit de Rusia. Pierderile Kremlinului sunt de trei ori mai mare decât ale Ucrainei, arată el. Este un cost pe care Ucraina nu și-l permite.

În februarie, Volodimir Zelenski a spus că 31.000 de militari ucraineni au murit de la începutul războiului. Întrebat la cât a ajuns bilanțul, Sîrskîi a refuzat să răspundă, pentru că e un subiect sensibil pe care Moscova l-ar putea exploata.

El a pus în oglindă tacticile folosite de comandanții ruși care sacrifică fără rețineri trupele de infanterie pentru a câștiga "100 sau 200 de metri": "Este foarte important pentru noi să salvăm viețile soldaților noștri. Nu apărăm ruine până la moarte", subliniază generalul, adăugând că nu-și dorește să atingă obiective cu orice preț sau să-și arunce oamenii în atacuri de tip "carne de tun".

Planul secret al Kievului pentru eliberarea Crimeei

Deși în Ucraina s-a așternut un val de scepticism după ultimele evoluții pe front, generalul spune că sunt multe aspecte pozitive. Avioanele F-16 vor întări apărarea aeriană și vor permite Ucrainei să contracareze mai eficient rachetele rusești de croazieră precum și să lovească mai precis țintele.

Totuși, există niște limite pe care avioanele oferite de aliați le pot atinge - acestea vor trebui să rămână la 40 km sau mai mult distanță de linia frontului, pentru că rușii le-ar putea doborî.

Rusia are o aviație superioară și apărare aeriană foarte puternică. Din această cauză, Ucraina s-a concentrat pe folosirea dronelor și o face foarte eficient, arată Sîrskîi.

Forțele armate ale Ucrainei au folosit cu succes drone kamikaze, cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Până acum au vizat aproximativ 200 de ţinte de infrastructură vitală care erau legate de "logistica militară" și includeau fabrici, depozite de combustibil și depozite de muniție. Între timp, dronele maritime asemănătoare bărcilor cu motor au scufundat aproximativ o treime din flota navală a Rusiei la Marea Neagră, remarcă generalul.

În această zonă, Kievul are un plan pentru eliberarea peninsulei Crimeea, la mai bine de un deceniu după ce Vladimir Putin a anexat-o ilegal. "Este realist. Desigur, este un mare secret militar", precizează comandantul armatei ucrainene.

"Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la granițele recunoscute internațional din 1991. Trebuie să câștigăm… să ne eliberăm cetățenii care se află în teritoriile ocupate, care suferă", asigură Sîrskîi.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇