Majoritatea donatorilor democrați se aliniază în spatele Kamalei Harris

Majoritatea donatorilor democrați se aliniază în spatele Kamalei Harris

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a continuat să primească luni sprijinul a numeroşi donatori ai Partidului Democrat, la o zi după retragerea candidaturii lui Joe Biden.

Sprijinul îi creşte şansele de a-şi confirma nominalizarea pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează AFP.

Grupul ActBlue, specializat în strângerea de fonduri politice şi apropiat de Partidul Democrat, a estimat că a strâns deja aproape 47 de milioane de dolari pentru campania lui Kamala Harris, în principal de la donatori mici.

Din rândul marilor donatori, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Alex Soros, fiul miliardarului George Soros, a lansat un apel către public "să se unească în spatele Kamalei Harris şi să-l învingă pe Donald Trump". Familia Soros este cunoscută pentru susţinerea puternică a politicienilor progresişti, cheltuind zeci de milioane de dolari în fiecare campanie electorală americană.

ADVERTISING

Şi alţi donatori importanţi ai democraţilor s-au poziţionat în favoarea vicepreşedintei Harris, precum Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, care a asigurat pe reţelele de socializare că "o sprijină pe Kamala Harris din toată inima".

La rândul său, fondatorul băncii de investiţii Evercore, Roger Altman, a asigurat că, în calitate de donator al centrului financiar din New York, va veni şi el să o susţină pe Kamala Harris, adăugând că se aşteaptă ca această campanie a ei să fie "foarte bine finanţată".

ADVERTISING

"Dintr-o dată, baza democrată a trecut de la demoralizare la entuziasm", a remarcat Roger Altman, după ce Joe Biden, pe care donatorii democraţi începuseră să-l părăsească, s-a retras în cele din urmă din cursa electorală în care puţini îi mai dădeau şanse de câştig după seria de apariţii publice pline de gafe ce au pus la îndoială capacitatea sa de a mai conduce SUA la vârsta de 81 de ani.

Indicată de Biden ca preferinţă a lui de a continua această cursă, Kamala Harris s-a afirmat deja drept favorită în competiţia internă din partid, fiind cel puţin până în acest moment practic lipsită de concurenţă înaintea Convenţiei Democrate din 19-22 august, care va stabili numele candidatului democrat la preşedinţie.

ADVERTISING

Totuşi, există în rândul democraţilor şi opinii în favoarea unui proces de selecţie, cum este cea exprimată de fondatorul şi investitorul Sun Microsystems, Vinod Khosla.

Acest donator democrat cere "o convenţie deschisă", cu "un candidat democrat mai moderat", capabil să atragă voturi şi din partea electoratului cu tendinţe mai conservatoare, Kamala Harris adresându-se mai ales electoratului puternic progresist, reprezentat în special de imigranţi, persoane de culoare sau membri ai comunităţii LGBT.

Şi miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului, a estimat că "mai este suficient timp pentru (…) a determina cine este cel mai bine poziţionat (în Partidul Democrat) pentru a câştiga în noiembrie".

Dar la mai puţin de 24 de ore după ce Biden a abandonat cursa pentru preşedinţie, vicepreşedinta sa a obţinut sprijinul a peste 500 din cei aproximativ 4.000 de delegaţi care vor participa la Convenţia Democrată, unde Kamala Harris va avea nevoie de susţinerea a 1.986 de delegaţi pentru a-i fi confirmată candidatura.

De asemenea, dintre cei 263 de congresmeni şi guvernatori democraţi, 205 şi-au exprimat deja susţinerea pentru vicepreşedinta lui Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇