Revolta din Leeds: Nouă cetățeni români au fost reținuți

Revolta din Leeds: Nouă cetățeni români au fost reținuți

Mai mulți cetățeni români implicați în incidentele din Leeds au fost reținuți inițial, însă, ulterior, unul singur a fost arestat. Ancheta autorităților locale de poliție continuă.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), autoritățile britanice au informat, sâmbătă, că nouă cetățeni români implicați în incidentele din seara zilei de 18 iulie 2024 au fost reținuți. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați.

Media locală anunțase deja că a fost arestată o persoană cu nume românesc.

ADVERTISING

Ancheta autorităților locale de poliție continuă, pentru clarificarea tuturor aspectelor cu privire la incident.

MAE mai informează că Consulatul General de la Manchester acordă o „atenție prioritară” situației din Leeds și acordă toată asistența consulară necesară.

De asemenea, atât MAE, misiunea diplomatică și Consulatul General al României la Manchester au continuat comunicarea cu familia cetățenilor români, vizată de măsurile de preluare a minorilor, dar și cu reprezentanții comunității și ai cultelor religioase, și au făcut demersuri pe lângă autoritățile locale britanice.

ADVERTISING

Vineri, o mulţime furioasă care striga agresiv în limba română a provocat o adevărată răscoală în Leeds. Oamenii au răsturnat o maşină de poliție și au dat foc unui autobuz. Mai multe focuri au fost aprinse de-a lungul străzii. “Să rămână-n istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm”, se aude într-o înregistrare a momentului când mulţimea de oameni răstoarnă mașina de poliție.

Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii de români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile.

ADVERTISING

Pe măsură ce situația a escaladat, adjunctul şefului poliţiei, Pat Twiggs, a spus că poliţiştii au fost forţaţi să se retragă, deoarece a devenit ”evident că poliţia este singura lor ţintă”. Decizia a fost criticată de media şi politicieni.

Ulterior, Consiliul local, românii și romii au anunțat revizuirea de urgență a cazului copiilor luați de asistenții sociali


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇