Număr record de candidați pe un loc la Facultatea de Medicină din București

Număr record de candidați pe un loc la Facultatea de Medicină din București

Este număr record de candidați pe un loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din Bucureşti, care organizează duminică examenul de admitere. 35 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au fost admişi fără examen. De asemenea, în premieră, există două locuri dedicate pentru viitori angajați ai SRI.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti înregistrează anul acesta un nou record din perspectiva numărului de candidaţi înscrişi la examenul de admitere care va avea loc duminică, 21 iulie 2024, începând cu ora 9. Astfel, pentru ocuparea celor 1.795 de locuri scoase la concurs (1.260 –finanţate de la bugetul de stat, 535 – cu taxă) s-au înscris 4.204 de candidaţi, în creştere cu 360, comparativ cu ediţia din 2023 şi cu 707 faţă de sesiunea din 2022 ”, a anunţat instituţia de învăţământ, într-un comunicat.

ADVERTISING

„Este îmbucurător şi totodată impresionant faptul că, în ultimii ani, pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre am înregistrat o creştere continuă a numărului de candidaţi, anul acesta fiind depăşit recordul de anul trecut”, a declarat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

Situația pe facultăți

  • Facultatea de Medicină - Pentru cele 737 de locuri scoase la concurs la Facultatea de Medicină s-au înscris  2.743 de candidaţi (faţă de 2.546 candidaţi - 2023)
  • Facultatea de Stomatologie - pentru Facultatea de Stomatologie, 877 de candidaţi (748 de candidaţi/2023) pentru 201 de locuri
  • Facultatea de Farmacie - pentru Facultatea de Farmacie 105 candidaţi (91 de candidaţi/2023) pentru 100 de locuri
  • Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM)- pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 479 de candidaţi (459 de candidaţi/2023) pentru 222 de locuri (Asistenţă Medicală Generală – 119 locuri, Moaşe – 15, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală – 44,  iar Tehnică Dentară – 44)  .
ADVERTISING

De asemenea, anul acesta, 35 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au fost admişi la UMF „Carol Davila”, fără susţinerea concursului de admitere.

Pentru candidaţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat sunt puse la dispoziţie 535 de locuri cu taxă.

Pentru admiterea în Facultatea de Asistenţă Medicală Generală - filiala Ploieşti a UMFCD au fost scoase la concurs 40 de locuri la buget şi 10 locuri cu taxă, examenul urmând să se desfăşoare în luna septembrie a acestui an.

ADVERTISING

Pentru cele două locuri la Medicină, scoase la concurs, alocate anul acesta, în premieră, pentru viitorii angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, s-au înscris 5 candidaţi.

Nivelul taxelor în 2024

Taxele de studii stabilite de către Senatul UMF “Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2024–2025 sunt similare celor de anul trecut:

  • 15.000 lei/an de studiu pentru Facultăţile de Medicină şi Stomatologie
  • 10.000 lei/an de studiu pentru Farmacie
  • 8.000 lei/an de studiu pentru FMAM

Taxa anuală de studiu este plătită în 3 tranşe (prima tranşă - 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală).

În ceea ce priveşte taxa de înscriere la examenul de admitere la studiile de licenţă în UMFCD, aceasta este de 500 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇