Primele permise returnate șoferilor al căror DrugTest pozitiv a fost infirmat de INML

Primele permise returnate șoferilor al căror DrugTest pozitiv a fost infirmat de INML

Au fost returnate primele 4 permise de conducere șoferilor care au avut un rezultat pozitiv la DrugTest, infirmat prin proba de sânge la INML.

„Până în acest moment, din cei 27 de șoferi testați pozitiv începând cu data de 29 iunie și până luni, pentru 23 dintre ei rezultatele au fost confirmate pozitiv de către INML, iar pentru cei patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente, rezultatele au venit negative”, a spus comisarul șef Radu Gâtan, șef serviciu la Brigada Rutier.

Rezultatul de la INML a venit în mai puțin de 24 de ore, potrivit polițistului.

ADVERTISING

Astfel, Brigada Rutieră a procedat la restituirea permiselor de conducere.

„O precizare foarte importantă de făcut este că încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situația în care conducătorul este oprit în trafic”, adaugă Gâtan.

Rata de confirmare prin analiza de sânge a DrugTestului a fost, astfel, de 85%.

Executivul a adus o serie de clarificări cu privire la situaţia şoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanţe psihoactive ca urmare a testării, precum şi a celor care refuză testarea.

ADVERTISING

Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere şi restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Fereastră de câteva minute pentru alcooltest

Comisarul Gâtan a precizat și că în lege s-a prevăzut ca șoferii care sunt testați pentru alcool cu o valoare de la 0,01 până la 0,10 pot fi retestați în minim 15 minute și maxim în 20 de minute, deoarece există posibilitatea ca șoferul să fi folosit apă de gură, să fi mâncat bomboane cu lichior sau chiar gumă de mestecat, ceea ce ar fi putut pozitiva alcooltestul.

ADVERTISING

„S-a considerat că este o perioadă de timp suficientă pentru eliminarea alcoolului. (Au considerat această perioadă ca fiind suficientă - n.red.) specialiștii IGPR în colaborare cu cei de la INML”, a explicat Radu Gâtan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇