Zeci de eurodeputați, dar niciunul din România, solicită UE să retragă Ungariei dreptul de vot

Zeci de eurodeputați, dar niciunul din România, solicită UE să retragă Ungariei dreptul de vot

Un grup de 63 de deputaţi europeni – dar niciunul din România – cer liderilor Uniunii Europene (UE) să priveze Ungaria de dreptul său de vot în cadrul blocului comunitar, ca răspuns la recentele vizite ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing.

În ultimele săptămâni, liderul naţionalist s-a întâlnit cu candidatul la preşedinţia SUA Donald Trump în Florida, a călătorit în Ucraina şi apoi în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, precum şi la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, ca parte a unei „misiuni de pace” pentru Ucraina, întreprinsă fără sprijinul Bruxelles-ului sau al Kievului, scrie Reuters.

ADVERTISING

Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la începutul lunii iulie şi până la sfârşitul anului.

Potrivit celor 63 de deputaţi europeni care au semnat scrisoarea, datată luni, Viktor Orban a lăsat să se înţeleagă în mod deliberat că acţionează în numele întregii UE, când de fapt nu avea nicio autoritate în acest sens.

"Prim-ministrul Orban a provocat deja daune semnificative prin exploatarea şi abuzarea rolului preşedinţiei Consiliului", se arată în scrisoarea care a fost publicată pe X. "Acest lucru necesită acţiuni concrete, cum ar fi suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu, deoarece practica a arătat că simplele condamnări verbale ale acestei situaţii nu au niciun efect", adaugă cei 63 de eurodeputaţi.

ADVERTISING

Purtătorii de cuvânt ai Reprezentanţei Ungariei pe lângă UE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, menţionează Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputaţi dintr-o gamă largă de grupuri politice - din Partidul Popular European de centru-dreapta, din cel al socialiştilor, al liberalilor, precum şi de naţionalişti şi populişti din grupul Conservatori şi Reformişti (ECR) şi de Verzi.

Scrisoarea, publicată de POLITICO, nu conţine semnătura niciunui europarlamentar român.

Membrii Parlamentului European, care nu au puterea de a priva Ungaria de dreptul său de vot, încearcă să crească presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a lua măsuri mai dure împotriva Budapestei.

ADVERTISING

Comisia Europeană a anunţat luni că nu va mai trimite comisari la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, limitându-şi participarea doar la trimiterea de funcţionari. Guvernul ungar a reacţionat criticând executivul european pentru că "selectează" instituţiile şi ţările cu care alege să coopereze.

La rândul său, premierul ungar a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care afirmă că Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, este gata să acţioneze "imediat" ca mediator de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă va fi ales în noiembrie.

"Pot (…) să spun cu certitudine că imediat după victoria sa în alegeri, nu va aştepta învestirea sa, (Trump) va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace. El are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru acest lucru", a asigurat Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇