UE s-a săturat de Orban: Aliata lui Macron cere măsuri radicale. Ce se poate face împotriva lui?

UE s-a săturat de Orban: Aliata lui Macron cere măsuri radicale. Ce se poate face împotriva lui?
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

„Turneul pacifist” al premierului ungar Viktor Orban i-a exasperat pe oficialii europeni. Aceștia analizează acum toate opțiunile pentru sancționarea Ungariei și se cere chiar oprirea președinției acestei țări în Consiliul European. Deocamdată, Budapesta a primit doar un avertisment.

Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, pentru o perioadă de șase luni, dar premierul țării, Viktor Orban, a stârnit deja controverse prezentându-se în chip de sol de pace la Moscova, unde a fost primit cu brațele deschise de Vladimir Putin.

Decizia lui Orban de a pleca de capul lui în Rusia i-a scos din sărite pe oficialii europeni și s-ar putea să nu rămână nepedepsită.

Valérie Hayer, șefa grupului Renew Europe din Parlamentul European și o aliată a președintelui francez Emmanuel Macron, a declarat joi că "premierul ungar subminează pozițiile adoptate de Uniunea Europeană, acționează contrar intereselor noastre și trebuie să se oprească", potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Lidera Renew a criticat în termeni foarte duri diplomația "în răspăr" pe care o practică Orban. "E timpul să ținem în frâu președinția necinstită a Consiliului a lui Viktor Orban. Misiunea lui de pace este o amenințare pentru securitate, comunicarea sa izolată este doar o perdea de fum pentru propriile interese și eșuează lamentabil. Recentele atacuri ale Rusiei, inclusiv asupra unui spital de copii din Kiev, la 48 de ore după o presupusă misiune de pace, sunt pur și simplu revoltătoare", a declarat Hayer.

Orban face ce vrea. Dar până când?

Bruxelles-ul e sătul de modul de lucru al Budapestei, dar Orban pare să știe exact cât de departe poate să meargă fără să suporte consecințe, scrie Politico.

La nici două săptămâni de când Budapesta a preluat, pentru a doua oară, președinția rotativă a Consiliului UE, Orban a reușit "performanța" de a enerva aproape toată suflarea diplomatică a Uniunii Europene cu misiunea lui de pace la Kiev, Moscova, Beijing, Eashington și, mai nou, Florida, fieful lui Trump.

ADVERTISING

Se anunță, așadar, șase luni de foc până la 31 decembrie, când este prevăzută încheierea președinției ungare.

Nu doar acțiunile îndrăznețe ale Budapestei iscă discuții, ci și atitudinea manifestată, faptul că Ungaria se comportă ca și cum nu ar ști de ce se inflamează spiritele.

János Bóka, ministrul ungar pentru Afacerile Uniunii Europene, a încercat să reducă presiunea, spunând miercuri, la o conferință de presă la Bruxelles, că discuțiile purtate de Orban "nu au fost făcute în numele UE, nu s-au bazat pe un mandat din partea instituțiilor europene".

Însă ambasadorii UE au respins această explicație, remarcând "momentul și succesiunea întâlnirilor, folosirea hashtag-urilor președinției și reacția lui Putin", a spus un diplomat al UE sub protecția anonimatului.

ADVERTISING

Un alt diplomat al UE s-a mirat că "a fost nevoie de nouă zile pentru ca președinția maghiară să piardă orice pic de încredere de care se mai bucura", adăugând că "acțiunile lui Orban nu servesc UE sau pacea".

Cartonaș galben pentru Ungaria. Urmează roșul?

Cancelariile europene nu reușesc să treacă de faza condamnărilor publice la adresa Ungariei.

"În realitate, opțiunile sunt limitate", a recunoscut un oficial UE citat de Politico. "E deștept. Știe exact cât de mult poate merge fără să riște o sancțiune", a adăugat acesta despre Orban.

Schimbarea ordinii în rotativa președinției sau scurtarea mandatului de șase luni al Ungariei la cârma UE ar fi fost opțiuni demne de luat în calcul la un moment dat, dar acum ar genera probleme de ordin juridic, întrucât președinția ungară e în curs, a arătat sursa menționată.

Potrivit fostului ministru de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-ar pronunța împotriva unor astfel de măsuri, în timp ce alte țări s-ar teme de crearea unui precedent.

Niciun ambasador nu a ridicat posibilitatea renunțării la președinția Ungariei, au spus mai mulți diplomați UE. Dar asta nu înseamnă că nu există un nivel critic de nemulțumire.

Europarlamentarul estonian Riho Terras adună sprijin în Parlamentul European pentru a cere conducerii blocului să activeze articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Ungariei. Este cea mai gravă sancțiune politică, ce poate fi aplicată unei țări membre și implică suspendarea dreptului de vot asupra deciziilor UE. Dar este și o "opțiune nucleară" de care statele UE s-au ferit până acum.

În schimb, mai mulți ambasadori ai UE au amenințat cu "consecințe practice", dacă Orban va continua pe această cale, au spus alți doi diplomați UE pentru publicația citată.

Opțiunea cea mai la îndemână ar fi boicotarea reuniunilor informale ale miniștrilor organizate de Budapesta. La prima reuniune a Consiliului maghiar de marți, doar opt țări (inclusiv Ungaria) au trimis un ministru. Mai mulți ambasadori ai UE au sugerat miercuri boicotarea reuniunii informale a miniștrilor de Externe de la Budapesta, programată la sfârșitul lunii august.

Pe viitor nu sunt excluse represalii, au avertizat diplomații UE. Unul dintre aceștia a descris întâlnirea de miercuri drept un "cartonaș galben".

Având în vedere cât de repede a escaladat relația cu Budapesta în doar primele două săptămâni de președinție, nimeni nu exclude o reacție mai dură la Bruxelles, dacă Orban va continua să încalce limitele.

Bruxelles-ul ar putea lua în considerare să-i arate Budapestei cartonașul roșu. Deocamdată, jocul continuă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇