Mica istorie: 11 iulie - Acum 310 ani, un erudit român devenea membru al Academiei din Berlin

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1346: În ziua de 11 iulie 1346, Carol al IV-lea de Luxemburg este ales rege al romanilor (Rex Romanorum), la Rhens, de către principii electori.

Acesta a fost doar primul pas al unui viitor strălucit, căci, în anul următor, devine rege al Boemiei, iar din anul 1355, se încoronează ca împărat al Sfântului Imperiu Romano-German. Este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale Evului Mediu târziu, care a influențat nu numai politica, dar și cultura întregului continent.

De numele lui se leagă înființarea, la Praga, în anul 1348, a primei universități din Europa Centrală, numită astăzi Universitatea Carolină (Univerzita Karlova), anume ca să amintească numele celui care i-a pus bazele. Universitatea Carolină este prima Universitate de limba germană din lume.

La mai puțin de două decenii distanță și tot în Europa Centrală regele polon Cazimir al III-lea înființează în 1364, la Cracovia, cea de a doua universitate din zonă, Universitatea Jagiellonă (Uniwersytet Jagielloński).

Cu titlu de comparație, cea mai veche instituție de învățământ din Germania este cunoscuta Universitate din Heidelberg, fondată în 1386 de către electorul palatin Rubrecht I, deci ulterioară celor de la Cracovia și Praga.

Tot cu titlu de comparație, amintesc că cea mai veche universitate din spațiul românesc este cea de la Cluj (Babeș-Bolyai), succesoare a Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581, iar cea mai veche instituție de învățământ superior din principatele române este Universitatea din Iași, datând din anul 1860. Universitatea bucureșteană apare abia în 1864.

Anul 1533Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei. Motivul  pornește de la intenția lui Henric de a divorța de prima sa soție, Catherine de Aragon, și de a se căsători cu fosta soție a fratelui său decedat, Anne Boleyn. Biserica Catolică interzice atât divorțul, cât și căsătoria cu o cumnată (chiar fostă), cu două excepții:

ADVERTISING
  1. Cu derogare acordată de însuși Sfântul Părinte
  2. Plus, în al doilea caz, o dovadă a faptului că prima căsătorie, cea cu fratele viitorului soț, nu s-a consumat efectiv.

Ignorându-l pe papă, - aș zice chiar sfidându-l – Henric s-a căsătorit cu cumnata Anne Boleyn (și cu patru soții ulterioare), fără altă formalitate, decât numai declarația miresei că prima căsătorie nu fusese consumată.

Faptul a dus la excomunicarea lui Henric al XVIII-lea și la una dintre cele mai răsunătoare schisme din istoria creștinismului, căci a urmat inevitabil crearea Bisericii Anglicane ("Church of England") și o nouă sciziune bisericească.

Anul 1708Bătălia de la Oudenaarde: Armata franceză a ducelui de Vendôme a fost învinsă de armata imperială condusă de prințul Eugen de Savoia și de către armata britanică condusă de ducele de Marlborough.

Eșecul armatei franceze este cu atât mai rușinos, cu cât aproape jumătate din efective au rămas în rezervă pe un deal și nu au participat la luptă. O notabilă forță de cavalerie a rămas și ea inactivă în nordul râului Norken și la fel multe trupe din Burgundia. Istoricii apreciază că, dacă toate aceste forțe ar fi participat la lupte, Franța ar fi avut toate șansele la o victorie de proporții.

Neintrarea în lupte a unor efective de infanterie și cavalerie păstrate în rezervă  este mai mult decât inexplicabilă – afară de cazul unei rușinoase trădări.

În istoria Franței o asemenea situație se va mai repeta, după mai bine de un secol, în 1815, la Watterloo, când armata de rezervă a generalului Grouchy a stat inactivă și fără să intervină, în timp ce, peste deal, împăratul suferea cel mai mare eșec din istoria sa, cel care îl va costa înfrângerea și exilul definitiv. Nici astăzi n-a aflat istoria dacă a fost o lipsă de comunicare sau o rușinoasă trădare.

ADVERTISING

Anul 1714: Fostul voievod al Moldovei Dimitrie Cantemir, care a părăsit tronul după înfrângerea de la Stănilești-Prut, este ales membru de onoare al Academiei de Științe din Berlin, acum fix 310 ani, la 11 iulie 1714.

Dimitrie Cantemir era o personalitate cunoscută atât în mediile academice ale Europei, cât și în cele diplomatice. Portalul Wikipedia citează din autorul Ștefan Ciobanu, care la rândul său citează din istoricul rus Dmitri Bantâș-Kamenskii (1788—1850, deci contemporan cu Cantemir), următoarea elegantă caracterizare:

"A fost cel mai învățat bărbat în Rusia din timpurile lui Petru cel Mare. Cunoștințele lui vaste în limbile persană, arabă și turcă, veselia desăvârșită în conduită și convorbiri i-au atras iubirea tuturor grupurilor sociale, a căror podoabă a fost".

Dar, atenție, nu doar cele trei limbi citate se aflau în bagajele de cunoștințe ale fostului domnitor. Istoricii consemnează că eruditul Dimitrie Cantemir vorbea nu mai puțin de 9 (nouă) limbi: turcă, arabă, franceză, latină, greaca modernă, italiană, rusă, persană, română.

Anul 1776: Exploratorul James Cook începe cea de-a treia călătorie, în care urma să parcurgă un traseu circumterestru, demonstrând, o dată în plus, sfericitatea globului.

Nu a ajuns la destinația finală – punctul de plecare – fiind ucis în timp ce încerca să-l ia ostatic pe Kalaniʻōpuʻu , șeful unui trib local, cu care s-a confruntat armat. A lăsat o moștenire de cunoștințe științifice și geografice, care i-a influențat pe succesorii săi până în secolul al XX-lea.

Anul 1789: În timpul Revoluției Franceze, a fost demis ministrul de Finanțe al regelui Ludovic al XVI-leaJacques Necker, un semnal de slăbiciune din partea autorităților regaliste care a exacerbat revoltele, ducând în cele din urmă la Căderea Bastiliei.

ADVERTISING

Anul 1797: Se naște Ienăchiță Văcărescu, poet, filolog român, descendent dintr-o veche și binecunoscută familie boierească, familia Văcărescu, dar și aderent la ideile majore ale iluminismului european, susținător al limbii române culte, folosită de el atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și cele câteva poezii pe care le-a scris – primele poezii scrise în limba română.

A scris o istorie „A prea-puternicilor împărați otomani” și este al doilea după Dimitrie Cantemir care scrie o istorie a Imperiului Otoman.

Dar în istoria literaturii moderne, Ienăchiță Văcărescu ocupă un loc aparte prin poezia sa, caracterizată nu prin volumul stufos al operelor, nici prin gândirea adâncă a filosofului, ci prin gingășia lirică, foarte simplă, dar suficientă ca să producă emoție. Reamintesc două din simplissimele sale creații. Prima este o prelucrare după Goethe:

Într-o grădină,

Lângă-o tulpină.

Zării o floare, ca o lumină.

S-o tai, se strică!

S-o las, mi-e frică,

Că vine altul și mi-o ridică.

Zic unii că prelucrarea lui Ienăchiță ar fi mult mai rafinată decât originalul lui Goethe. Dar nu sunt literat și nu mă bag.

Cea de a doua creație pe care aș aminti-o este un epitaf.

Urmașilor mei Văcărești
Las vouă moștenire
Creșterea limbii românești
Ș-a patriei cinstire.

Anul 1801: Astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă. În următorii 27 de ani, el s-a dedicat exclusiv cercetării cometelor, ajungând să descopere alte 36 asemenea corpuri cerești, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.

Anul 1917: Primul război mondial: declanșarea bătăliei de la Mărăști. Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană. A fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse, care au urmărit și au atins scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a germană.

Anul 1920: Moare, la vârsta de 94 ani, împărăteasa Eugenia a Franței, soția lui Napoleon al III-lea. A fost o adevărată împărăteasă, ale cărei sfaturi i-au fost adesea de folos soțului ei, a știut să reprezinte în fața oricui interesul țării și al soțului ei.

I-a supraviețuit împăratului Napoleon timp de 43 de ani, timp în care a stat retrasă, fără să mai apară vreodată prezentă în fața societății politice.

Anul 1934: Se naște Giorgio Armani, cunoscut designer vestimentar italian. Compania lui s-a fondat în anul 1974, iar după 25 ani, în 2001, a fost apreciat ca fiind cel mai de succes designer italian.

Este de profesie medic, dar și-a făcut pasiune pentru arta fotografică, apoi un nou violon d’Ingres din arta confecțiilor, lucrând efectiv la departamentul de rochii ale firmei „Le Rinascente”.

Astăzi este unul din cei mai renumiți designeri de confecții din lume.

Anul 1937: Moare, la 39 de ani, marele George Gershwin, compozitor, pianist și dirijor american. Este binecunoscută și la noi piesa care l-a făcut celebru (nu este singura!), Rhapsody in Blue (Rapsodia Albastră, sau Rapsodia în albastru, în funcție de traducător), pe care o puteți asculta aici:

Khatia Buniatishvili - Rhapsody in Blue

Anul 1940: La Geneva, România se retrage din Liga Națiunilor (Societatea Națiunilor), repetând gestul altor state europene, care au procedat în același mod.

Anul 1951: Germania devine membră a UNESCO.

Anul 1955: S-a născut Maria Dragomiroiu, interpretă română de muzică populară. Calitatea timbrului său și tehnica de interpretare specifică muzicii populare românești au determinat cândva specialiștii să o compare cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc.

Anul 1973: Zborul Varig 820 al companiei aeriene braziliene Varig se prăbușește lângă Paris, la 4 km de aeroportul Orly, din cauza fumului din cabină, provenit din incendiul necontrolat, izbucnit într-o toaletă. Catastrofa a provocat 123 de morți; au fost doar 11 supraviețuitori (zece membri ai echipajului și un pasager). Ca răspuns, FAA interzice fumatul în toaletele avioanelor.

Anul 1978Dezastrul Los Alfaques: un camion care transporta gaz lichid se prăbușește și explodează într-un loc de campare de pe coastă din Tarragona, Spania, ucigând 216 turiști.

Anul 1979: Prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera terestră, deasupra Oceanului Indian.

Anul 1983: O aeronavă Boeing 737–200 TAME s-a prăbușit în apropiere de Cuenca, Ecuador, ucigând toți cei 119 pasageri și echipajul de la bord.

Anul 1989: Moare Sir Laurence Olivier, actor și regizor britanic.  După ce s-a căsătorit cu actrița Jill Esmond în 1930, s-au mutat împreună în Statele Unite, unde a turnat mai multe filme și a jucat teatru. Marele succes începea însă în anul 1946, odată cu câștigarea premiului pentru cel mai bun actor din partea New York Film Critics Circle. 

A urmat un Oscar decernat tot pentru cel mai bun actor și un Oscar la aceeași categorie pentru interpretarea din Hamlet, iar în 1955 din partea Academiei Britanice un premiu pentru cel mai bun actor britanic în rolul lui Richard III. A fost căsătorit cu Vivien Leigh.

Anul 1991Are loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă în insulele Hawaii și în Mexic.

Anul 1995: Trupe sârbo-bosniace conduse de Ratko Mladić au invadat localitatea Srebrenica, care se afla sub protecția trupelor ONU.  Mladic a fost acuzat, de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, de genocid, complicitate la genocid, crime contra umanității și violarea legilor războiului. Dar a dispărut.

La 26 mai 2011, un bărbat care susținea că se numește Milorad Komadić și identificat după semnalmente a fi Mladić a fost arestat de către poliția sârbă în satul LazarevoVoivodina, în nordul Serbiei, lângă Zrenjanin. Identitatea sa a fost confirmată în aceeași zi printr-un test ADN.

Anul 1995: Moare Mihai Botez, matematician și disident român. După evenimentele din 1989, a fost ambasador al României la ONU, iar apoi, tot ambasador, în Statele Unite ale Americii. A fost foarte activ atât pe plan politic, în cariera sa, cât și pe plan strict profesional, elaborând numeroase lucrări în domeniul matematicii.

Anul 1997: Președintele Statelor Unite, Bill Clinton, vine într-o vizită scurtă de 8 ore la București, ocazie cu care s-a lansat parteneriatul strategic bilateral româno-american. Clinton a fost al doilea președinte american în exercițiu, după Richard Nixon, care a vizitat România. Clinton și Constantinescu au mers în Piața Universității unde au fost întâmpinați de o mulțime impresionantă.

Anul 1999: Sârbii din Kosovo își suspendă colaborarea cu Forța de menținere a păcii condusă de NATO (KFOR)

Anul 2012: Astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, al cincilea satelit natural al lui Pluto.

Anul 2021: Magnatul britanic Richard Branson, om de afaceri care controlează peste 400 de companii din cele mai diferite domenii, devine primul civil care a fost lansat în spațiu cu ajutorul unei nave spațiale care îi aparține, Virgin Galactic.

A fost un zbor de testare suborbital pentru compania sa de zboruri spațiale Virgin Galactic. Misiunea a durat aproximativ o oră, atingând o altitudine de vârf de 86,1 km. La 70 de ani ai săi, Branson a devenit a treia cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇