O fată de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici UPDATE Animalul a fost împușcat

O fată de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Animalul a fost împușcat

O turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, din Bucegi, în apropiere de Valea Spumoasă. Salvatorii care au plecat în ajutorul ei au găsit-o moartă.

Recuperarea corpului a fost foarte dificilă, în condițiile în care terenul este accidentat, iar ursul era în continuare în zonă. Trupul tinerei se afla într-o zonă împădurită, într-o vale îngustă, iar extracţia cu elicopterul nu a fost posibilă.

Până la urmă, ursul a fost împuşcat. Inspectoratul de Jandarmi spune că i-ar fi atacat pe salvatori, însă şeful Salvamont nu a confirmat informaţia.

Fata ucisă, Maria Diana, era din Iaşi, însă avea viză de flotant pentru Bucureşti.

Ursul a înşfăcat-o şi a plecat cu ea

Tânăra de 19 ani se afla în drumeţie alături de iubitul ei, când a apărut ursul. Bărbatul a sunat disperat la 112 şi a cerut ajutor, spunând că animalul a apucat-o şi a plecat cu ea.

ADVERTISING

Salvatorii montani care au ajuns la faţa locului nu au găsit victima imediat, ci doar pe tânărul care sunase la 112.

„Din discuţiile cu acesta, se pare că persoana de sex femeiesc a fost târâtă de urs într-o zonă unde acesta nu a mai putut vedea ce se întâmplă cu victima", a transmis iniţial IJJ Prahova.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a emis mesaj RO-ALERT în staţiunea Buşteni pentru a semnala prezenţa unui urs în zonele populate/aglomerate.

O intervenţie dificilă şi o decizie radicală

Ulterior, a fost găsită şi fata.

„O echipă de intervenție a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă și, în urmă cu puțin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată.

Operațiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat și a prezenței în continuare a ursului, care se află la aprox. 10-15 m de salvatorii montani.

ADVERTISING

Turistul care a văzut întregul eveniment și a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani și coborât în Bușteni”, anunţa Salvamont.

Salvamontiştii au vrut să recupereze corpul cu ajutorul elicopterului, însă au renunţat.

Până la urmă, spre seară, ursul a fost împuşcat.

ADVERTISING

Decizia s-a luat în condiţiile în care oficiali ai Inspectoratului de Jandarmi Prahova susțin că animalul i-ar fi atacat de mai multe ori pe salvatorii care au coborât în prăpastie pentru a recupera cadavrul tinerei, informează News.ro.  

Marţi seară, Salvamont Prahova a anunţat că misiunea de recuperare a trupului s-a încheiat. Acesta va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Laura Antimiu, pentru Agerpres.

Şeful Salvamont: Ursul nu i-a atacat pe colegi

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a povestit cum s-a întâmplat tragedia.

„Ursul a atacat-o pe tânără pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă potecă și undeva în această vegetație a scăpat-o într-o prăpastie și a căzut acolo.

Ursul a coborât după ea, iar persoana care a rămas în potecă și a văzut tot ce s-a întâmplat a sunat la 112 și de aici s-a declanșat acțiunea de recuperare sau de salvare.

Cei de la jandarmi au venit și au recuperat persoana care a rămas în potecă, iar colegii mei au coborât jos în prăpastie, unde din păcate leziunile pe care le avea victima erau incompatibile cu viața.

S-a încercat extragerea trupului cu elicopterul, dar valea era foarte îngustă, nu s-a putut face trolierea, iar colegii mei, au fost 12 salvamontiști, au fost acolo și au început coborârea terestră, coborâre care s-a terminat în urmă cu câteva minute.

Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeul lui și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme.

Probabil specialiști în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat. 

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță.”, a relatat șeful Salvamont România, la Antena3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇