Deși ficatul este unul dintre cele mai rezistente organe ale corpului, acesta este vulnerabil la efectele stresului și îmbătrânirii, ceea ce duce la boli, cicatrici permanente grave și insuficiență. Însă oamenii de știință au descoperit că un medicament poate reface ficatul, întinerindu-l.
În cadrul unor experimente pe șoareci și pe țesut hepatic uman, un grup de cercetători de la Duke Health, SUA, a descoperit că un medicament experimental poate inversa procesul.
Conform studiului publicat de revista Nature Aging, medicamentul s-ar putea dovedi foarte promițător pentru milioanele de oameni care au un anumit grad de afectare a ficatului – din cauza stresului metabolic al colesterolului ridicat, obezității, diabetului sau altor factori.
Unul din trei adulți din întreaga lume se confruntă cu această suferință.
„Studiul nostru demonstrează că îmbătrânirea este cel puțin parțial reversibilă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Anna Mae Diehl, profesor emerit la facultatea de medicină a universității Duke.
Medicamentul în care-și pun speranța oamenii de știință este Ferrostatin-1.
Testele au arătat că, în urma administrării medicamentului, ficatul bolnav al subiecților s-a refăcut, chiar și în condițiile unei diete nepotrivite, cu exces de cartofi prăjiți și hamburgeri.
Analizele au arătat, în urma administrării medicamentului, un ficat tânăr și sănătos, chiar atunci când vârsta nu corespundea.