Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trendurile recente în materie de nutriție și diete pun mare accent pe detoxifiere. Nu este greșit să consumi alimente mai ușoare, ceaiuri și suplimente pentru digestie și să urmezi un regim hipocaloric dacă ești supraponderal sau suferi de alte afecțiuni. Însă conceptul ca atare este supraevaluat.

Organismul uman este proiectat astfel încât să elimine toxine în mod natural, prin organul responsabil cu această sarcină. De aceea, trebuie să vorbim despre ficat și sănătatea acestui organ vital.

Ce presupune de fapt detoxifierea?

Detoxifierea este procesul pe care organismul îl desfășoară pentru neutralizarea și eliminarea substanțelor nocive și a toxinelor. Aceasta are un rol esențial în menținerea sănătății și bunăstării generale. Detoxifierea implică ficatul, rinichii, tractul gastrointestinal, pielea și sistemul limfatic. Acestea lucrează împreună pentru a elimina deșeurile din organism, toxinele din mediul înconjurător, produsele secundare metabolice și medicamentele.

ADVERTISING

Detoxifierea protejează celulele și organele de substanțe toxice și efectele acestora. Acumularea de toxine poate perturba procesele fiziologice normale și duce la diverse probleme de sănătate: 

  • stres oxidativ;
  • ADN și membrane celulare deteriorate;
  • dezechilibre hormonale;
  • afectarea funcției imunitare;
  • încetinirea sistemelor enzimatice. 

Prin eliminarea toxinelor, organismul își menține echilibrul și funcționează corect. Un sistem imunitar robust, o digestie sănătoasă, niveluri optime de energie, o piele sănătoasă, o gândire clară și o stare de spirit bună sunt toate semne ale unor căi eficiente de detoxifiere și eliminare a substanțelor nocive.

ADVERTISING

De unde provin toxinele pe care le neutralizează ficatul?

Toxinele sunt substanțe nocive produse de microorganisme sau substanțe chimice pe care le ingerăm: alcool, medicamente, aditivi alimentari sintetici sau compuși din unele alimente. În organism, toxinele acționează ca antigeni și se formează anticorpi speciali (antitoxine) pentru a le neutraliza efectele.

Dacă ai ficatul sănătos și funcțional, atunci nu ai de ce să-ți faci griji. Corpul tău nu stochează otrăvuri sau toxine decât dacă nu le poate procesa. Iar dacă nu poate, ai o problemă de sănătate ce necesită îngrijire medicală urgentă.

Ce face ficatul pentru eliminarea toxinelor?

Ficatul joacă un rol central în detoxifiere. Scoate substanțele nocive din circulație și le metabolizează în forme ce pot fi eliminate din organism. Ficatul identifică toxinele, apoi produce metaboliți solubili în apă care au potențialul de a fi reactivi și dăunători pentru organism. Procesul nu se oprește aici, ci continuă cu reacții de conjugare, care presupun atașarea unor molecule specifice la metaboliții reactivi pentru a-i face mai puțin nocivi și pentru a le spori solubilitatea în apă. 

ADVERTISING

Însă ficatul devine mai puțin eficient odată cu suprasolicitarea, deoarece se deteriorează.  Vestea bună este că ficatul se poate recupera, de obicei, dacă îți schimbi stilul de viață. Asta cu excepția cazului în care a fost deteriorat prea mult, dar este nevoie de multă uzură pentru a-l afecta astfel. Un stil de viață echilibrat, alimente sănătoase, neprocesate, renunțarea la alcool și exercițiul fizic constant sunt parte a unui plan prin care îți poți ajuta ficatul să funcționeze în parametri optimi.  

Tratamentul cu silimarină standardizată contribuie la protejarea ficatului împotriva stresului oxidativ, la refacerea celulei hepatice și la neutralizarea toxinelor.

Ficatul joacă un rol esențial în eliminarea toxinelor din organism, proces cu implicații în menținerea sănătății și bunăstării generale. Este important să ne concentrăm pe protejarea ficatului și pe adoptarea unui stil de viață echilibrat pentru a susține eficiența acestui organ vital în neutralizarea substanțelor nocive. Prin alimentație sănătoasă, evitarea substanțelor toxice, renunțarea la obiceiurile dăunătoare și adoptarea unor tratamente care sprijină funcționarea ficatului, putem optimiza capacitatea organismului de a se detoxifia și de a-și conserva sănătatea în ansamblu.