Nutrienți aflați în laptele matern, produși de o plantă modificată genetic

Nutrienți aflați în laptele matern, produși de o plantă modificată genetic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au reușit să modifice genetic o rudă apropiată a plantei de tutun pentru a produce nutrienți specifici laptelui matern uman.

De mii de ani, laptele matern a fost considerat sursa ideală de nutriție pentru sugari. Plin de nutrienți esențiali și compuși care stimulează imunitatea, acesta oferă un start perfect pentru o viață sănătoasă. Însă pentru unele mame alăptarea nu este întotdeauna o opțiune.

Acest lucru a dus la dezvoltarea formulei de lapte praf pentru sugari, dar aceasta e departe de a fi perfectă și nu conține adesea zaharurile complexe găsite în laptele matern (oligozaharide din laptele uman - HMO).

ADVERTISING

Acum, oamenii de știință de la Universitatea Berkeley, SUA, au obținut o realizare majoră, ei modificând genetic o plantă, Nicotiana benthamiana, pentru a produce nutrienți de lapte matern, deschizând astfel calea pentru o nouă generație de formule pentru sugari.

Laptele matern uman conține aproximativ 200 de HMO diferite. Deși nu pot fi digerate de sugari, HMO servesc drept sursă esențială de hrană pentru bacteriile benefice din intestin în primele săptămâni de viață, arată Interesting Engineering. Astfel, HMO au fost asociate cu un risc redus de infecții virale și bacteriene, printre altele.

ADVERTISING

În prezent, doar un număr limitat de HMO pot fi sintetizate folosind bacterii E. coli modificate genetic, o metodă care este nu doar dificilă, cât și costisitoare.

Principalii producători de lapte praf pentru sugari încep să includă aceste HMO în produsele lor, dar complexitatea și costul procesului au limitat adoptarea lor la scară largă.

Nicotiana benthamiana modificată genetic oferă astfel o alternativă promițătoare, o cale de a obține ieftin și mai eficient o gamă mai largă de HMO.

ADVERTISING

În cadrul studiului realizat în SUA, plantele modificate genetic au reușit să producă nu mai puțin de 11 HMO.

”Am produs toate cele trei grupuri majore de oligozaharide din laptele uman. Din câte știu, nimeni nu a demonstrat vreodată că poți produce toate aceste trei grupuri simultan într-un singur organism”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în cercetare, dr. Patrick Shih.

”Imaginați-vă că puteți produce toți acești nutrienți de lapte matern într-o singură plantă. Apoi, ai putea pur și simplu să macini acea plantă, să extragi toate oligozaharidele simultan și să le adaugi direct în formula pentru sugari”, explică el care ar putea fi următorul pas. În plus, produsul obținut - care poate să nu fie sub formă de lapte - ar putea intra și în dieta adulților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇