Ziua 852: Ucraina spune că a distrus o bază de drone. Zelenski demite un înalt responsabil al armatei. UE anunță pachetul 14 de sancțiuni

<span style="color:#990000;">Ziua 852</span>: Ucraina spune că a distrus o bază de drone. Zelenski demite un înalt responsabil al armatei. UE anunță pachetul 14 de sancțiuni

Ziua 852 de război a început cu un atac masiv cu rachete asupra regiunii Kiev. Zeci de case, blocuri, afaceri şi maşini au fost avariate. Un alt atac rusesc asupra orașului Odesa a lovit infrastructura civilă.

Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a anunţat că întreruperi de curent vor fi impuse la nivel național pe tot parcursul zilei de luni.

Pe de altă parte, noi explozii au fost auzit azi-noapte în Crimeea. Ministerul rus al Apărării a susținut cu câteva ore mai devreme că Ucraina a lansat un atac împotriva Sevastopolului cu rachete ATACMS fabricate în SUA.

În plus, Ucraina a prezentat imagini din satelit care arată distrugerea unei baze de drone din regiunea rusă Krasnodar. Kievul susţine că mai mulţi instructori și cadeți care învățau să opereze dronele Shahed fabricate în Iran au fost uciși în urma atacului.

Iar UE a dezvoltat un mecanism care îi va permite să ocolească dreptul de veto al Ungariei în privinţa folosirii profiturilor din activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina. Primii bani vor ajunge la Kiev săptămâna viitoare.

În plus, Consiliul European a adoptat al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale împotriva Rusiei, menite să vizeze sectoare de mare valoare, precum energia, finanțele și comerțul, dar și să facă tot mai dificilă eludarea sancțiunilor UE.

ADVERTISING

Situaţia pe front

  • Atac masiv la Kiev - Un atac cu rachete a vizat duminică noapte districtul Obukhov din regiunea Kiev. 72 de case și apartamente din 8 blocuri înalte au fost avariate, alături de un spital și alte 13 clădiri (farmacie, benzinărie, magazin alimentar, hotel, centru medical, spălătorie auto etc), anunţă Administrația Militară Regională Kiev. Două persoane cu răni ușoare au solicitat îngrijiri medicale. Imaginile de la faţa locului arată geamuri sparte, balcoane, uşi, faţade şi acoperişuri lovite. Au fost avariate și 28 de mașini. Apărarea aeriană a doborât două din cele 3 rachete Kaliber lansate de armata rusă în regiunea Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda.
  • Odesa lovită - Un atac rusesc asupra orașului Odesa a lovit infrastructura civilă. Guvernatorul regional, Oleh Kiper, spune că atacul a rănit cel puțin trei persoane luni dimineață. Forțele aeriene i-au avertizat pe locuitorii orașului cu privire la amenințarea cu rachete înainte să se audă primele explozii, a informat Reuters.
  • Estonian ucis - Martin Jaager, un cetățean estonian care a servit în forțele de apărare ale Ucrainei, a fost ucis în luptă în regiunea Lugansk, a informat publicația de știri estonă Postimees. Jaager a fost ucis pe 22 iunie, în apropierea satului Raigorodka, aproape de granița dintre regiunile Harkov și Lugansk. Este al treilea eston care a murit apărând Ucraina și a fost membru al Diviziei a treia de asalt.
  • Întreruperi de curent - Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a anunţat că întreruperi de curent vor fi impuse la nivel național pe tot parcursul zilei de luni, din cauza atacurilor rusești asupra centralelor electrice. Ucraina a fost nevoită să impună restricții de furnizare a energiei electrice din luna mai, din cauza atacurilor intense ale Rusiei. Întreruperile de curent vor dura până luni, la miezul nopții, a spus Ukrenergo.
  • Atacuri cu un gaz iritant interzis - Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai. Modul de operare ar fi lansarea cu drone a unor "grenade K-51 şi RG-VO", utilizate de obicei de forţele de ordine pentru a dispersa revoltele, potrivit aceleiaşi surse. Statul Major ucrainean a declarat într-un comunicat pe Facebook că a "documentat 715 de cazuri de utilizare de către ruşi a unor muniţii ce conţin compuşi chimici periculoşi" numai în luna mai, "cu 271 de cazuri mai multe ca în aprilie".
  • Zelenski a demis un comandant - Volodimir Zelenski a anunţat, luni, demiterea comandantului forţelor comune ale armatei ucrainene, generalul Iuri Sodol, care fusese acuzat de incompetenţă în gestionarea războiului împotriva Rusiei. Preşedintele ucrainean nu a dat nicio explicaţie pentru decizia sa în discursul său nocturn. El a precizat că Iuri Sodol, care tocmai fusese avansat în acest an, a fost înlocuit de generalul Andri Hnatov în această funcţie, care se ocupă de planificarea strategică a operaţiunilor. Demiterea lui Iuri Sodol vine după ce un mesaj al şefului regimentului Azov, o unitate foarte respectată în Ucraina, a sugerat că iniţiativele generalului au condus la eşecuri majore pe câmpul de luptă.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucraina spune că a distrus o bază de drone - Ucraina a prezentat imagini din satelit care arată distrugerea unui depozit rusesc folosit pentru lansarea dronelor și pentru antrenarea cadeților. Fotografiile au fost postate de Marina Ucrainei, după ce s-a vorbit de o explozie masivă în apropierea unui aerodrom din regiunea rusă Krasnodar. Moscova nu a comentat încă informaţia, dar a spus că a doborât o serie de drone în regiune vineri noapte. Kievul însă susţine că mai mulţi instructori și cadeți care învățau să opereze dronele Shahed fabricate în Iran au fost uciși în urma atacului de vineri seară. Oficialii marinei de la Kiev au transmis că operațiunea a fost planificată și desfășurată în parteneriat cu agențiile de informații ucrainene. Baza se afla la Marea Azov, vizavi de orașul ucrainean ocupat Mariupol, arată datele Planet Labs – compania americană care a făcut fotografiile, potrivit BBC.
  • Noi explozii în Crimeea - Au fost raportate azi-noapte noi explozii în Evpatoria, în Crimeea ocupată. Un locuitor a descris că a auzit două explozii puternice care au zguduit ferestrele, precum și sunetul sirenelor în tot orașul, a informat Suspilne Crimeea. Evpatoria este un oraș-stațiune din vestul Crimeii, situat la nord de Sevastopol. Ministerul rus al Apărării a susținut cu câteva ore mai devreme că Ucraina a lansat un atac împotriva Sevastopolului cu cinci rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, fabricate în SUA. Mihail Razvojaev, șeful guvernului de ocupație din Sevastopol, a susținut că trei persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, și aproape 100 au fost rănite în atac.
  • Atacuri teroriste - Bărbaţi înarmaţi au atacat, duminică, în două oraşe din regiunea rusă Daghestan (în sudul Rusiei) – două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un post de poliţie rutieră. Cel puţin 15 poliţişti şi mai mulţi civili, printre care un preot ortodox, au fost ucişi. Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei a descris ca fiind acte teroriste atacurile din regiunea predominant musulmană cu un istoric de insurecţie armată şi că cinci bărbaţi înarmaţi au fost "eliminaţi". Detalii şi imagini AICI
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • By-pass pentru Ungaria - UE a dezvoltat un mecanism care îi va permite să ocolească dreptul de veto al Ungariei în privinţa folosirii profiturilor din activele înghețate ale Rusiei pentru a trimite arme Ucrainei. Ungaria s-a abținut la votul privind aceste venituri, deci nici nu va fi consultată în privința folosirii lor, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE, într-un interviu pentru Financial Times. Borrell a spus că banii vor ajunge la Kiev săptămâna viitoare: "Acești bani sunt pentru sprijinul militar pentru Ucraina și decizia trebuie luată imediat, pentru a evita orice fel de blocaj. Avem aceste venituri care provin din activele înghețate și trebuie să căutăm o modalitate de a le folosi, evitând orice fel de blocaj. Avem un proces pentru ca acest lucru să funcționeze rapid. Prima tranșă de bani va veni săptămâna viitoare, în iulie. A doua va veni câteva luni mai târziu. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor acum!". Ungaria a blocat până acum folosirea veniturilor din dobânzi, pentru cele circa 200 de miliarde de euro, rezerve financiare ale Rusiei, blocate în băncile europene după începerea războiului.
  • Pachetul 14 de sancţiuni - Consiliul European a adoptat luni un al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale împotriva Rusiei. Aceste măsuri sunt menite să vizeze sectoare de mare valoare ale economiei ruse, precum energia, finanțele și comerțul, și să facă tot mai dificilă eludarea sancțiunilor UE. Pachetul include măsuri restrictive privind alte 116 persoane și entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
  • Trădarea Serbiei - Unul dintre amicii lui Vladimir Putin, președintele sârb Aleksandar Vucic, alimentează cu muniţie de sute de milioane de euro armata Ucrainei. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇