Prietenul lui Putin care a ajutat enorm efortul de război al Ucrainei

Prietenul lui Putin care a ajutat enorm efortul de război al Ucrainei

Unul dintre amicii lui Vladimir Putin, președintele sârb Aleksandar Vucic, alimentează cu muniţie de sute de milioane de euro armata Ucrainei, care se chinuie să facă faţă de doi ani invaziei Rusiei.

Rusia și Serbia au fost în mod tradițional apropiate. Cu toate acestea, muniția exportată de sârbi şi care a ajuns în Ucraina prin țări terțe este estimată la aproximativ 800 de milioane de euro, scrie Financial Times.

Președintele Aleksandar Vucic a confirmat că suma este în mare măsură exactă, pentru Financial Times, citat de Kiev Post.

ADVERTISING

"Aceasta este o parte a revigorării noastre economice și este importantă pentru noi. Da, ne exportăm muniția", a spus el.

"Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia... dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi şi alții. Ceea ce fac ei cu produsele, până la urmă, este treaba lor", a adăugat el.

Serbia nu este membră nici a NATO, nici a UE, iar populația sa a avut mult timp un atașament sentimental față de Rusia.

În plus, Serbia urmează de multă vreme pe o linie diplomatică delicată. În același timp, a căutat să adere la Uniunea Europeană, a salutat investițiile chineze și a rămas în relații foarte prietenoase cu Moscova de la invazia Ucrainei din 2022.

ADVERTISING

Este una dintre cele două țări din Europa, alături de Belarus, care nu s-au alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Dar Belgradul a condamnat invazia rusă la ONU.

Serbia se bazează de ani de zile pe sprijinul Rusiei și Chinei pentru a împiedica ONU să recunoască Kosovo ca stat independent, după secesiunea sa de Serbia în 2008.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇