Mica istorie: 24 iunie - Ziua când țarul Rusiei l-a vizitat la Iași pe Dimitrie Cantemir

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1400: Se naște Johannes Gutenberg, inventator german al tiparului cu litere mobile din metal, cel care va revoluționa nu numai arta tipăririi, ci prin ea, întreaga evoluție a culturii în Europa și în lume.

Totuși, originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, unii autori considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor fixe deja existente în Europa, în combinație cu tehnologia de tipărire cu caractere mobile din metal inventată în Coreea și China și pe care, cu siguranță, o cunoștea.

Faptul însă nu modifică în niciun fel meritele lui Gutenberg, căci - așa cum nota André  Malraux, „Nimeni n-a inventat nimic niciodată ab ovo. Orice invenție este numai un pas înainte, după ce alții au parcurs deja cu succes pașii de până atunci, dar s-au oprit la un anumit stadiu”.

Anul 1441: A fost fondat în Anglia Colegiul Eton - școală publică pentru băieți, numită la acea dată Kynge's College of Our Ladye of Eton.

În timp, această școală a promovat viitori prim-miniștri, performeri ai culturii mondiale, laureați ai Premiului Nobel, actori ce au câștigat premiile Academiei, personalități ale aristocrației britanice, personalități de vază din cele mai diferite domenii de activitate.

ADVERTISING

Școala are unul din cele mai mari internate din țară și percepe, conform Wikipedia, taxe de până la 49.998 de lire sterline pe an.  În anii 2013-2014, Eton era catalogat ca fiind al șaselea cel mai scump internat HMC din Marea Britanie.

Anul 1497: Exploratorul și navigatorul italian cu nume englezesc John Cabot (de fapt Giovanni Caboto) poposește pe coastele inospitaliere ale Canadei de Est și declară întreaga regiune drept proprietate a Angliei.

Călătoria sa din 1497 pe coasta Americii de Nord, comandată de Henric al VII-lea, regele Angliei, este cea mai veche explorare europeană cunoscută a coastei Americii de Nord de la vizitele vikingilor în Vinland din secolul al XI-lea.

Pentru a marca celebrarea a 500 de ani de la expediția lui Cabot, atât guvernul canadian, cât și cel britanic au sărbătorit zona Cape Bonavista din Newfoundland, ca fiind primul loc unde a debarcat Cabot.

Anul 1700: S-a născut Inocențiu Micu-Klein, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma, deputat în Dieta Transilvaniei, personalitate de vază în spațiul cultural și politic transilvan din secolul al XVIII-lea.

Anul 1711Țarul Petru I al Rusiei, sosește la Iași, unde se întâlnește cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir.  Domnul îl plimbă pe țar prin mănăstirea Golia, ca să-i prezinte o mostră de artă arhitecturală din țara sa, iar țarul apreciază ca foarte interesantă îmbinarea a trei „meșteșuguri”, în conceptul arhitectural al mănăstirii: meșteșugul grecesc, cel leșesc (polonez)și cel frânc (francez).

ADVERTISING

Tradus pentru noi, cel grecesc înseamnă bizantin, cel leșesc înseamnă gotic, iar cel frânc înseamnă baroc.  Într-adevăr, arhitectura mănăstirii și bisericii Golia prezintă aceste influențe stilistice, pe care nu oricine le poate sesiza. Iar dacă le-a sesizat țarul, înseamnă că era cu adevărat o personalitate de o deosebită erudiție.

Din păcate, războiul contra turcilor, pentru care intrase țarul în Moldova cu oștile sale, a dat greș în următoarele zile, Petru cel Mare cu aliatul său Cantemir au fost înfrânți la Stănilești, iar Vodă nici nu s-a mai întors la Iași, ci l-a însoțit pe țar, în fuga lui spre îndepărtata sa capitală pe care tocmai o durase.

Pentru scaunul de la Iași turcii n-au mai avut încredere în vreun alt moldovean și au instalat acolo domnia fanarioților, care a ținut un secol încheiat.

Anul 1812: Armata lui Napoleon Bonaparte invadează Rusia. Iar țarul, neputându-se apăra cu armele, a ales tactica pământului pârjolit, retrăgându-se și pustiind totul în urma sa, ca să nu aibă francezii de ale mâncării, să sufere de foame și de sete.

Colac peste pupăză, s-a năpustit și iarna rusească, cu temperaturi sub minus 30  de grade și cu Crivățul pustiitor și înghețat. La asta nu se aștepta Napoleon când plecase la luptă cu oastea echipată de vară!

ADVERTISING

Sauve qui peut! – Scape cine poate!, acesta era cuvântul de ordine, când Napoleon însuși a lăsat oștile la voia hazardului și a încălecat, hotărât să-și scape înainte de toate propria piele. A plecat călare, peste stepele polone, cu destinația Versailles.

Anul 1818: Se naște Ion Ionescu de la Brad (născut Ion Isăcescu), revoluționar pașoptist român, întemeietorul științei agricole românești, membru de onoare al Academiei Române.

Anul 1886: Se naște Ion Gigurtu, inginer și politician român, ultimul prim-ministru al României numit de regele Carol al II-lea. În timpul guvernării sale, România a cedat fără lupte Uniunii Sovietice teritoriul Basarabiei, al Bucovinei de Nord și al ținutului Herța, pe baza unei hotărâri a Consiliului de coroană, exprimată cu majoritate de voturi, după o consultare cerută de rege.

A urmat, tot fără lupte, cedarea către Ungaria a Ardealului de Nord și către Bulgaria a Cadrilaterului dobrogean. Inerent, presiunea populară a determinat abdicarea regelui, după ce a instalat un nou guvern, condus de generalul Ion Antonescu.

Anul 1901:  Are loc, la Paris, prima expoziție de pictură a lui Pablo Picasso, geniu al artei plastice spaniole, care și-a petrecut, totuși, cea mai mare parte a vieții sale de adult în Franța. Este vorba despre unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului al XX-lea, cunoscut pentru reinventarea artei cubiste, într-un moment când aceasta părea a-și pierde identitatea.

Picasso șochează pictura europeană când prezintă noua sa formulă a neo-cubismului exprimată original în „Les Demoiselles d'Avignon” sau în „Guernica”, o portretizare dramatică, cu puternic mesaj anti-război.

Luând act de opera fauvistă a artistului mai în vârstă decât el Henri Matisse, Picasso s-a simțit motivat să exploreze stiluri mai radicale, ceea ce a generat o rivalitate fructuoasă între cei doi mari artiști, deveniți în timp amândoi lideri ai artei moderne.

Criticii de artă au descoperit în evoluția în continuare a lui Picasso o etapizare pe perioade:

Deosebit de prolific în lunga sa viață, Picasso s-a bucurat de un prestigiu aproape fără egal și o uriașă avere, rezultată exclusiv din valorificarea creațiilor sale. Una peste alta, Picasso s-a impus în timp ca una dintre cele mai reprezentative figuri din arta plastică a secolului al XX-lea.

Anul 1910: Japonia invadează Coreea, reușind s-o ocupe și să instaleze o administrație proprie în peninsulă, administrație care a fost lichidată în finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Anul 1918: A fost inaugurată prima cursă poștală, pe calea aerului, între Montreal și Toronto.

Anul 1926: Inaugurarea primei linii aeriene naționale civile în România, pe ruta București-Galați.

Anul 1927Corneliu Zelea Codreanu, alături de Ion MoțaRadu MironoviciCorneliu Georgescu și Ilie Gârneață, înființează Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscută sub denumirea de Garda de Fier, organizație antisemită, paramilitară și extremistă.

Anul 1941Al Doilea Război Mondial: 2.000 de prizonieri polonezi sunt evacuați din închisoarea Wilejka, de către mai multe sute de colaboratori și de NKVD. Prizonierii sunt împușcați și trași în baionetă, de către escortele lor și atacați apoi de către avioanele germane. După cinci zile, evidențele arătau că 547 dintre acești prizonieri nu mai erau în viață.

Anul 1948Blocada Berlinului: reforma monetară, prin care urma să fie introdusă o monedă proprie și unică pentru cele trei zone occidentale de ocupație, a provocat blocada totală de căte sovietici a celei de a patra zone, Berlinul de Est. Comunicațiile estului cu zona occidentală, pe uscat și pe apă, au încetat.  Pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze de la 26 iunie un „pod aerian” american. Blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.

Anul 1983Yasser Arafat, cea mai reprezentativă și influentă personalitate a palestinienilor din Orientul Apropiat, este expulzat din Damasc, Siria.

Anul 1991: Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.

Anul 1995: Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro, din Africa.

Anul 1998: A fost adoptată, la Roma, Convenția privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal (a intrat în vigoare la 22 iulie 1998). România a depus instrumentele de ratificare la 21 ianuarie 1998.

Anul 1999: Chitara cu care Eric Clapton a înregistrat Layla a fost vândută la o casă de licitație din SUA pentru aproape jumătate de milion de dolari, respectiv suma de 497.500 $.

Anul 2008: Ia ființă Asociația Studenților Chimiști a Universității din București.

Anul 2014: Moare președinte al Venezuelei, Ramón José Velásquez.

MEMENTO:

  • Sânzienele (Drăgaica) – este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești din România. Conform legendei, Drăgaica era o zeiță agrară, protectoare a holdelor semănate, dar și a femeilor măritate.
  • Republica Malta - Ziua națională (Aniversarea nașterii Sf. Ioan Botezătorul, patronul Ordinului Ioanit).

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇