Patru lucruri pe care oamenii le spun cel mai des la finalul vieții, potrivit unui oncolog celebru

Patru lucruri pe care oamenii le spun cel mai des la finalul vieții, potrivit unui oncolog celebru

La finalul vieții, oamenii au tendința să reflecte asupra lucrurilor pe care își doresc să le fi făcut diferit. Unii își doresc să fi fost mai deschiși în privința sentimentelor lor și mai iertători, iar cu ultimele cuvinte își arată aprecierea față de oamenii din viața lor, potrivit medicului oncolog Siddhartha Mukherjee din SUA.

Mukherjee, autor recompensat cu premiul Pulitzer pentru cartea ”The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer”, a identificat, cu ocazia unui discurs ținut recent la Universitatea din Pennsylvania, patru lucruri comune pe care oamenii le rostesc pe patul morții, fiecare oferind o lecție importantă pentru a avea o viață de succes și împlinită, notează CNBC.

ADVERTISING

Ele sunt:

Vreau să-ți spun că te iubesc.

Vreau să-ți spun că te iert.

Ai vrea să-mi spui că mă iubești?

Ai vrea să-mi dai iertarea ta? 

Oamenii care știu că li se apropie sfârșitul exprimă într-o formă sau alta unul dintre cele patru mesaje, ceea ce arată că au așteptat până când a devenit prea târziu pentru a-și arăta aprecierea pentru cei dragi ori pentru a-și îndrepta greșelile față de aceștia, spune Mukherjee.

S-au lăsat, în schimb, cuprinși de ranchiune și de vini nerezolvate și s-au temut prea mult timp să fie vulnerabili. Iar remușcările, stresul, sănătatea mintală precară și dezechilibrele hormonale și la nivelul imunității rezultate de aici pot împiedica dezvoltarea personală și profesională, arată specialiștii.

ADVERTISING

”Trăim într-o lume în care dragostea și iertarea au devenit platitudini fără sens, învechite. Sunt cuvinte la care oamenii au învățat să râdă. (...) Vă provoc să folosiți aceste cuvinte. Dar nu ca clișee goale. Însuflețiți-le cu înțeles real. Făceți-o în felul vostru, oricare este acesta”, adaugă Mukherjee.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇