4 moduri neașteptate în care poți găsi fericirea

4 moduri neașteptate în care poți găsi fericirea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Există câteva „trucuri” prin care putem obține fericirea, iar cercetătorii le-au verificat și spun că dau rezultate.

Un program de cercetare a descoperit că există șapte metode simple și eficiente pentru a fi fericiți, altul a arătat că a avea un scop util în viață e mai important decât plăcerea, iar un al treilea a dezvăluit că petrecerea timpului în natură și ascultarea păsărilor este cel mai simplu mod în care te poți simți fericit.

World Economic Forum trece în revistă patru lucruri surprinzătoare care ne pot face să ne simțim fericiți.

Există 7 trucuri ale fericirii. Folosește-le!

Un studiu denumit "Știința fericirii", realizat de Universitatea din Bristol, a chestionat 228 de studenți la psihologie care au urmat un curs de psihologie pozitivă. Imediat după curs, ei au raportat o îmbunătățire cu 10-15% a stării de spirit, iar cercetătorii au descoperit că prin continuarea activităților care le-au fost predate peste jumătate din grup și-a păstrat atitudinea pozitivă în următorii doi ani.

ADVERTISING

Dr. Bruce Hood, autorul principal al studiului, a identificat șapte "trucuri ale fericirii". Pe cât de simple par, pe atât de eficiente sunt:

  • fă acte de bunătate;
  • crește-ți conexiunile sociale, inclusiv cu persoane pe care nu le cunoști;
  • savurează experiențele;
  • concentrează-ți atenția asupra lucrurilor pozitive din fiecare zi;
  • caută să fii recunoscător și să le mulțumești oamenilor;
  • fă tot posibilul să rămâi activ fizic;
  • practică meditația și tehnici de mindfulness.

Scopul mai degrabă decât plăcerea este cheia fericirii

Un scop important, un obiectiv la care să năzuiești, poate fi un generator mai puternic de împlinire decât satisfacția de moment oferită de plăcere. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de ESCP Business School.

ADVERTISING

Cercetarea a analizat modul în care plăcerea, scopul și credința au influențat nivelurile de satisfacție ale celor 2.615 subiecți de pe șase continente. Rezultatul a fost că scopul în viață este un indicator mai puternic al satisfacției decât plăcerea și spiritualitatea.

Autorii studiului au arătat într-un articol pentru World Economic Forum că rezultatele ar putea fi utile pentru managerii care caută noi modalități de a îmbunătăți satisfacția angajaților. Șefii ar putea avea de câștigat dacă și-ar lărgi atenția de la beneficiile bazate pe plăcere, cum ar fi recompensele financiare, pentru a le oferi angajaților un sentiment al sensului, au spus ei.

ADVERTISING

Ești mai fericit dacă privești sau asculți păsările

Fericirea se ascunde adesea în cele mai simple lucruri și fapte. Un studiu realizat la King’s College London a descoperit, de pildă, că există legături puternice între privitul sau ascultatul păsărilor și sănătatea psihică.

Peste 1.200 de oameni din întreaga lume au fost rugați, prin intermediul unei aplicații, să noteze cum se simt, inclusiv dacă sunt fericiți sau stresați, dacă în acel moment pot vedea copaci și dacă pot vedea sau auzi păsările, conform The Guardian.

Cercetarea a arătat că întâlnirile de zi cu zi cu păsările pot avea legătură cu "îmbunătățiri de durată ale bunăstării mintale".

În plus, spun autorii studiului, aceste îmbunătățiri au fost evidente nu doar la oamenii sănătoși, ci și la cei cu un diagnostic de depresie, cea mai frecventă boală mintală din lume.

Relațiile de calitate ne fac fericiți și ne ajută să trăim mai mult

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au încercat timp de 85 de ani să demonstreze științific ce anume ne face fericiți. Și cred că au aflat răspunsul: să fim sociabili.

Studiul s-a concentrat pe 724 de participanți, de la adolescenți la vârstnici. Indiferent de starea materială, de sănătatea fizică sau de ocupație, ceea ce a ieșit în evidență în timpul acestui proiect a fost că persoanele cu relații solide, de nădejde, erau mai fericite, mai sănătoase și trăiau mai mult decât celelalte.

Studiul a arătat și că "fitnessul social" - capacitatea de a lega și păstra relații puternice - juca un rol mai important în asigurarea unei vieți lungi și fericite decât moștenirea genetică, clasa socială sau coeficientul de inteligență.

"Legăturile personale creează stimulare mentală și emoțională, care întăresc automat starea de spirit, în timp ce izolarea este un distrugător al stării de spirit", a spus directorul cercetării, dr. Waldinger.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇