Alge toxice în Marea Neagră: Pescarii nu mai au voie să adune scoici

Alge toxice în Marea Neagră: Pescarii nu mai au voie să adune scoici

Autoritățile au decis să interzică pescuitul midiilor, rapanelor și vongolelor după ce specialiștii au depistat prezența unor alge toxice în Marea Neagră.

Măsura a fost impusă de Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, în urma prelevării de probe din mai multe zone care au indicat că apa mării ar putea avea un grad de toxicitate, ca urmare a apariției fitoplanctonului.

"Fitoplanctonul este reprezentat de totalitatea algelor, în general microscopice, care trăiesc în masa apei. O parte din aceste alge, da, pot secreta ficotoxine, care în Marea Neagră nu au atins niște niveluri periculoase. Nu avem alge eminamente toxice", a declarat biologul Răzvan Popescu-Mirceni pentru Ziua de Constanța.

ADVERTISING

Măsura interzicerii culegerii scoicilor este aplicată în mod preventiv, până vor fi efectuate analize pe moluște, întrucât poate exista posibilitatea ca acestea să fie infestate. Pescuitul scoicilor este restricționat în Zonele 3 și 4 ale Mării Negre, între Baia Mamaia și Vama Veche, au transmis reprezentanții DSVSA Constanța.

"Acest fitoplancton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Ca un trigger. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă. (…) Nu putem să știm deocamdată, de aceea am și oprit pescuitul, până vom realiza această probă, numită biotoxină", a declarat Corina Ivanciu, de la DSVSA Constanța.

S-a dat alarma pe Litoral Pescuitul midiilor și rapanelor, interzis! Vezi declarații

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a intensificat verificările pe mare, pentru respectarea suspendării recoltării din zonele 3 și 4, respectiv Baia Mamaia – Agigea și Mangalia.

ADVERTISING

"Avem misiuni comune cu DSP și, în zilele trecute, ieri și în zilele următoare vom continua aceste măsuri și nu ne vom opri doar la mare. Vom urmări toate debarcările acestor specii care sunt sub incidența acestei măsuri impuse de DSV, cât și la unitățile de comercializare", a transmis Gabriel Popescu, șeful ANPA Constanța.

Patronii de cherhanale din Constanța pun sub semnul întrebării rezultatele DSV și cer reanalizarea probelor, scrie publicația citată.

"DSV a trimis o adresă către sectorul de pescuit că este interzis pescuitul scoicilor și rapanelor în zonele 3 și 4 clasificate din Marea Neagră, deoarece a făcut analize și se pare că sunt anumite depășiri care pun în pericol sănătatea umană. (…) Se pare că nu au fost analizate în totalitate, deoarece în România nu există un laborator funcțional, ca să facă analize complete și de aceea noi am venit cu soluția – am discutat cu DSV să facem analize în alte țări UE, în special, în Bulgaria, că este cea mai apropiată țară cu laborator acreditat", a spus Sorin Mănăilă, patronul unei cherhanale de pe litoral.

ADVERTISING

"În mod normal, la analize trebuia să se facă două probe, dar s-a făcut la numai un singur laborator, deoarece, din câte am înțeles, în România nu mai există funcțional al doilea laborator. Și este o mare problemă. Pescarii în curând vor intra în faliment, deoarece rapana și midia erau o resursă importantă pentru activitatea economică a pescarilor", a adăugat acesta.

Singurul loc de la malul mării unde nu s-a interzis pescuitul crustaceelor este acum zona 2, cuprinsă între Midia și Tulcea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇