Vine un nou val de ploi: Alerte ANM pentru Moldova și Dobrogea și coduri de inundații (Harta meteo)

Vine un nou val de ploi: Alerte ANM pentru Moldova și Dobrogea și coduri de inundații (Harta meteo)

Vine un nou val de ploi peste regiunile afectate deja de inundaţii din Moldova. În plus, se anunţă precipitaţii abundente şi în Dobrogea, inclusiv pe litoral.

ANM a emis o avertizare de tip cod galben de averse însemnate cantitativ, valabilă joi, între orele 10.00 şi 21.00.

În acest interval, în judeţele Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Tulcea şi Constanţa vor fi perioade cu averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15...20 l/mp şi izolat de peste 25 l/mp.

ADVERTISING

Al doilea cod galben vizează intensificări ale vântului şi este în vigoare în acelaşi interval, în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Aici, temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h.

image-25
Foto: ANM

Avem un al treilea cod galben de vânt şi pe litoral, dar şi averse însemnate cantitativ local în judeţul Constanţa, de joi, de la ora 21.00, până vineri, la ora 18.00.

”În intervalul menţionat, pe litoral vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze de 50...55 km/h şi temporar 60...65 km/h. Local în judeţul Constanţa, în prima parte a nopţii vor fi averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi în general de 20...30 l/mp”, a transmis ANM.

ADVERTISING

Local şi temporar, vor fi intensificări ale vântului şi în regiunile sudice, precum şi la munte.

image-26
Foto: ANM

Alerte de inundaţii

La rândul lor, hidrologii au actualizat codurile de inundaţii pentru râuri din Moldova şi Dobrogea.

De joi, de la ora 14.00, până vineri, la ora 9.00, va fi în vigoare un cod portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice:

  • Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi);
  • Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi);
  • Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
ADVERTISING

Totodată, pentru râuri din judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Tulcea şi Constanţa, a fost emis cod galben.

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. Recomandăm în continuare populaţiei să respecte măsurile dispuse de către autorităţi şi să evite circulaţia în zonele aflate sub incidenţa codurilor hidrologice”, au transmis hidrologii.

Cum va fi vremea la Bucureşti

Pentru Bucureşti, joi se anunţă temperaturi mai scăzute faţă de ziua precedentă, sub mediile multianuale specifice acestei date.

Cerul se va înnora treptat, iar în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii, trecător va ploua. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 30...35 km/h.

Temperatura maximă se va situa în jurul a 20 de grade, iar cea minimă va fi de 11...13 grade.

Vineri, se mai încălzeşte.

Cerul va fi temporar noros, iar vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de 40...45 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇