Cum au explodat pagerele Hezbollah: operațiune de luni de zile, posibil produse în Europa - surse

Cum au explodat pagerele Hezbollah: operațiune de luni de zile, posibil produse în Europa - surse

Agenția de spionaj Mossad din Israel a instalat o cantitate mică de exploziv în interiorul a 5.000 de pagere destinate grupării libaneze Hezbollah, în urma unei operațiuni care a durat luni de zile, susțin surse libaneze, dar și occidentale citate de presa internațională.

Detonarea lor, marți, a dus la uciderea a cel puțin 11 persoane și rănirea a peste 4.000, inclusiv luptători ai organizației și ambasadorul Iranului la Beirut, operațiunea fiind considerată o încălcare fără precedent a securității Hezbolah.

ADVERTISING

Cum a ajuns explozibilul în pagerele grupării teroriste

Complotul pare să fi fost în pregătire de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters, iar pagerele au fost modificate la momentul producției lor.

O sursă libaneză a spus că grupul a comandat 5.000 de pagere produse de Gold Apollo, cu sediul în Taiwan. Aparatele au fost livrate la începutul acestui an.

E vorba despre modelul de pager AP924 ale cărui dispozitive au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producție”.

„Mossadul a injectat o placă din interiorul dispozitivului cu material exploziv care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu orice dispozitiv sau scaner", a spus sursa.

ADVERTISING

Explozibilii au fost plantaţi lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, scrie și New York Times, citând surse oficiale americane.

O altă sursă a explicat că până la trei grame de explozibili au fost ascunse în noile pagere și au rămas „nedetectate” de Hezbollah de luni de zile.

Este neclar unde au fost produse pagerele în care a fost implantat explozibilul. În timp ce unele surse susțin că acestea au fost produse în Taiwan, fondatorul unei companii locale arată că, de fapt, au fost produse sub licență în Europa.

Hsu Ching-Kuang, fondatorul companiei Gold Apollo cu sediul în Taiwan, susţine că pagerele care au explodat în Liban au fost făcute sub licență în Europa, folosind numele companiei asiatice. Hsu Ching-Kuang le-a explicat reporterilor că firma europeană a avut dreptul de a-i folosi numele, potrivit Sky News.

ADVERTISING

De ce folosește Hezbollah pagere

Luptătorii Hezbollah folosesc multe pagere cu o tehnică rudimentară pentru a încerca să evite monitorizarea israeliană. Membrii grupării au renunțat la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

„Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi închideţi-l. (...) Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. şi ale soţiei şi copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a precizat el, într-un discurs din februarie.

Spre deosebire de alte grupări din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii. Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Sute de pagere ale luptătorilor Hezbollah au explodat marți în Liban şi Siria.

Cel puţin 11 oameni au murit (inclusiv o fetiţă de 8 ani) şi peste 4.000 au fost răniţi, în urma exploziilor care au avut loc în mai multe regiuni din Liban. 400 dintre victime sunt în stare critică, potrivit ministrului Sănătăţii din Liban.

The Guardian scrie că au existat victime în urma exploziilor de pager şi la Damasc, în Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat 14 persoane rănite.

În Liban, printre victime sunt mulţi luptători Hezbollah, dar şi membri ai personalului medical.

Agenția de știri iraniană IRNA a declarat că ambasadorul țării în Liban, Mojtaba Amani, a fost rănit superficial de un pager care a explodat și era tratat la un spital.

Un oficial Hezbollah, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Associated Press că noua marcă de pagere portabile utilizate de grup s-a încălzit mai întâi, apoi a explodat.

Detonarea pagerelor e "cea mai mare breşă în securitate" din ultimul an, a declarat pentru Reuters alt oficial din Hezbollah, sub rezerva anonimatului.

Șefii grupării le-au cerut tuturor celor care au astfel de aparate să le arunce.

Israelul nu a făcut până acum nicio declarație oficială despre acuzațiile care i se aduc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇