Vreți să ajungeți prin Bulgaria în minivacanța de Sf. Maria? MAE vă previne să vă înarmați cu răbdare

Vreți să ajungeți prin Bulgaria în minivacanța de Sf. Maria? MAE vă previne să vă înarmați cu răbdare

Se apropie vacanţa de Sf. Maria, care pentru mulţi angajaţi (mai ales de la stat) înseamnă 4 zile libere, în perioada 12-15 august (de sâmbătă până marţi).

Cum mulţi au de gând să plece în Bulgaria, MAE a emis o atenţionare de călătorie care arată că se preconizează creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei, începând de vineri şi până în 15 august.

Aşa că MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulaţiei internaţionale:

- la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:00; www.ferry.bg) şi Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);

ADVERTISING

- la frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 - Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Grecia este autostrada A3 - Struma).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

- la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi de aşteptare foarte mari).

Cât despre vinieta din Bulgaria, se recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea în ţara vecină. Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autorităţile bulgare competente.

De asemenea, se recomandă turiştilor să se asigure că au suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri - să întreprindă măsuri adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate.

ADVERTISING

De asemenea, în 15 august, la revenire, turiştilor li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în special în a doua parte a zilei.

Se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro), în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei “Vămi” din Bulgaria - www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇