Viscri, satul românesc pe care regele Charles îl adoră

Viscri, satul românesc pe care regele Charles îl adoră

Giscriu era denumirea veche a satului Viscri care se traduce în „Biserica Albă Săsească” și se află în comuna Bunești din Brașov. În Podișul Transilvaniei se colonizează încă din secolul al XIII-lea cu sași Sighișoara și, cu timpul se conturează acest așezământ retras unde se putea ajunge doar cu pasul sau mijloace de locomoție proprii. Dacă vrei să afli cum să ajungi, ce puncte de atracție poți vizita în Viscri și ce anume l-a atras pe Regele Charles în această zonă minunată vei descoperi în continuare tot ce te interesează. 

1. Viscri - satul românesc ideal de vizitat

Satul din Transilvania devenit cunoscut în afara granițelor României este Viscri cu obiective turistice care mai de care mai interesante datorită autenticității și promovării acesteia în lume. Viscri face parte acum din Patrimoniul mondial UNESCO alături de obiective .

În acest frumos sat din județul Brașov încă mai dăinuie o cetate din secolul al XIII-lea care este unul din principalele puncte de atracție. Această cetate este săsească și include una din Bisericile Evanghelic. Apariția în documente destul de curând (1970-1971) a acestor așezăminte se justifică prin faptul că Viscri de vizitat era destul de rar deoarece drumul de acces permitea insuficient pătrunderea vehiculelor în zonă. Cel mai mult se vizita la pas atât pentru a se admira clădirile și peisajele miraculoase, cât și pentru a se evita ridicarea prafului sau producerea zgomotului în acest sat ferit de lume. 

ADVERTISING

Poziția retrasă a acestui sat îi conferă pe de-o parte păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, pe de altă parte autenticitatea și simplitatea. 

Biserica aceasta cu sală romanică din Rupea se mai găsește în Homorod și atestă că Viscri era într-un din comunele libere din Rupea.

Când cauți destinații de vacanță în România vei descoperi una din cele mai atractive pentru persoanele care vor să simtă și să vadă simplitatea combinată cu frumusețea meleagurilor din Transilvania la Viscri. La spotmedia.ro găsești informațiilede care ai nevoie pentru a-ți alege cea mai potrivită destinație de vacanță din România.

Obiective turistice din Viscri

Acest sat retras din Brașov a devenit din ce în ce mai cunoscut în ultimii ani datorită vizitelor Prințului Charles care acum este Rege în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acesta nu numai că vizitează satul și ne onorează cu prezența, însă are și o proprietate cumpprată în viscri. Fermecat de locurile și de produsele autentice precum pălării, ciorapi, fulare lucrate manual Regele Charles se bucură de plimbări în mijlocul naturii și de aceste îndeletniciri ale sătenilor.

Secuii aduși în aceste meleaguri în secolul al XII-lea pentru a păzi granițele regatului au construit și fortificat o Biserică. Aceasta păstrează amprenta timpurilor din vechime, fiind din calcar alb cu tente verzui. După o perioadă, când secuii de aici s-au mutat în Covasna și Harghita de acum, au venit sașii care au origine germanică în Viscri. Se mai păstrează și acum, pe alocuri dialectul acesta al sașilor. Când Prințul de Wales a descoperit zona și a vizitat-o s-a îndrăgostit iremediabil de satul acesta ferit de lumea dezlănțuită. Prințul Charles și-a cumpărat o proprietate în Viscri și vizitează zona cel puțin o dată pe an. Chiar și după încoronarea sa ca Rege al Regatului Unit al Marii Britanii a efectuat o vizită particulară și și-a „încărcat bateriile” la noi în țară. Acesta nu poate fi decât un motiv de mândrie și de validare a autenticității și frumuseții țării numită pe bună dreptate „Grădina Maicii Domnului”. 

ADVERTISING

Datorită vizitelor frecvente ale Regelui Charles s-au înmulțit pensiunile și spațiile de cazare din zona de vizitat în Viscri. Aici găsești o mulțime de produse tradiționale, care mai de care mai atrăgătoare pentru turiști.

Din localitatea Bunești, aflată între Brașov și Sighișoara poți ajunge în viscri pe drumul european E60.

Biserica Evanghelică fortificată din Viscri este inclusă în patrimoniul UNESCO și este vizitată anual de foarte mulți turiști. Astfel, în anul 2019 a fost vizitată de peste 45.000 de turiști de mai multe naționalități.

Această Biserică, în afară de autenticitatea și grandoarea zidurilor este foarte răcoroasă și de aceea este foarte apreciată de vizitatori. Dacă urci în turnul Bisericii vei putea observa, în mod panoramic, o mare parte a satului ascuns de lume printre dealuri și munți.

Muzeul din curtea Bisericii este încărcat de istorie și prezintă o mulțime de obiecte săsești. Dintre acestea se enumeră: broderii autentice, costume tradiționale, războaie de țesut din vechime.

Casa Prințului Charles (acum Rege), cumpărată în anul 1996, a devenit unul din cele mai importante puncte de atracție din Viscri. De-a lungul timpului acesta a avut o contribuție hotărâtoare în conservarea patrimoniului artistic, arhitectural și nu numai. Această casă a Regelui este construită din secolul al XVIII-lea cu elemente specifice tradiției săsești. Porțile sunt largi, confecționate din lemn și țiglele de pe acoperiș sunt din lut.

În aceste locuri pitorești vei descoperi o mulțime de drumuri și meleaguri care îți vor da senzația de început, de perioadă primordială, de dedublare și simplitate.

ADVERTISING

Cetatea Rupea se află la o distanță care poate fi parcursă în 30 de minute. Dacă mergi înspre Brașov mai poți vizita Cetatea Feldioara și dacă mergi 40 de Km vei ajunge la Sighișoara unde se află altă cetate importantă din România. 

2. Satul Viscri - pus în valoare de Regele Charles

Când ajungi în Viscri vei avea tentația să vizitezi toate ulițele și meleagurile satului pentru a simți încărcătura spirituală a zonei.

Ce poți face în Viscri?

  • Plimbări cu bicicleta pe traseele ghidate din această zonă
  • Deplasări cu căruța pentru a te bucura pe îndelete de fiecare colțișor din sat
  • Degustări de produse tradiționale precum gemurile 
  • Degustări de băuturi precum vinurile din zonă
  • Degustări de produse spirtoase precum pălinca din zonă
  • Drumeții prin zona împădurită a satului.

Din simplele plimbări prin zonă poți realiza o întreagă călătorie dacă nu știi ce să faci în Viscri. 

Atracții turistice din Viscri:

  • Biserica Evanghelică fortificată
  • Turnul Bisericii
  • Muzeul din curtea Bisericii
  • Casa Regelui Charles
  • Pensiunile și restaurantele tradiționale
  • Expozițiile cu vânzare de produse vestimentare tradiționale
  • Expozițiile de gemuri, vinuri și pălincă din zonă.

Datorită parcării amenajate la intrarea în sat, se poate păstra autenticitatea și liniștea acestei zone pitorești care este atât de încărcată de istorie și povești inedite.

Când ajungi în Viscri ai senzația că te afli într-un muzeu în aer liber datorită ulițelor din sat, clădirilor specifice din inima Transilvaniei și viețuitoarelor lăsate libere. Deoarece nu toți turiștii apreciază ulițele neasfaltate sau praful care se ridică în timpul unei călătorii cu căruța se nasc diferite controverse pe internet. Cu toate acestea, dacă preferi să te deplasezi prin această zonă pitorească și încărcată de istorie, printre animale sau păsări lăsate libere este ideal pentru a te simți ca pe vremea bunicilor și a-ți aminti de copilărie. Tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie de către locuitorii acestui minunat sat și poți descoperi gusturile de mult uitate ale gemurilor din fructe sau vinurilor de casă din România. 

Dacă vrei să te cazezi în Viscri la sat este nevoie de rezervare pentru a putea găsi locuri de cazare, atât de solicitată este zona, deși prețurile pot fi ușor piperate.

Dacă îți dorești să ai o experiență nouă și nu confort ai găsit locul potrivit. Când cauți și alte obiective la Viscri vei putea să te bucuri atât de clădirile din sat precum Biserica săsească fortificată, cât și de cetățile din apropiere.

Datorită numeroaselor vizite ale regelui Charles s-a promovat foarte mult imaginea acestui sat ale cărui tradiții și obiceiuri sunt menținute cu sfințenie. 

În anul 2023, în luna mai s-a instituit obligația legală de a interzice accesul autovehiculelor în sat pentru a se menține clădirile și liniștea din zonă. Astfel, înainte de intrarea în Viscri s-a amenajat o parcare specială pentru turiști de unde pot fi preluați de către localnici în caz de necesitate.Totuși, poți circula la pas și cu bicicleta, cu căruța sau cu autoturismul vreunui localnic care posedă pensiune sau loc de cazare în casă.

Ar fi ideal dacă s-ar ține cont de aceste aspecte importante și în alte sate din România.

3. Sat Viscri din Brașov - obiective turistice interesante

Satul Viscri din județul Brașov mai este denumit Weisskirch din limba germană. aici poți descoperi o mulțime de locuri și produse care mai de care mai autentice.

Obiective turistice din zona Viscri

  • Biserica Evanghelică săsească fortificată din Viscri a fost una din cele mai impresionante biserici din Transilvania, a cărei denumire a contribuit la formarea satului și la colonizarea acestuia
  • Cetatea Viscri
  • Turnul Bisericii, de unde se poate admira imaginea panoramică a întregului sat
  • Casele săsești tradiționale cu porți mari din lemn și oameni care păstrează obiceiurile și tradițiile satului. Dacă vrei să consulți un ghid informativ pentru a ajunge la cazare sau restaurante vei descoperi la intrarea în sat o plăcuță cu informațiile necesare. Dacă intri în sat și ajungi în spatele curților te poți întoarce prin centru satului pentru a admira întregul ținut cu obiceiurile și tradițiile lui, cu viețuitoarele lăsate libere pe alocuri pentru a crea un cadru de poveste.

Chiar de la prima vizită a Regelui Charles în Transilvania a fost atras în mod deosebit de satul Viscri pentru simplitatea și frumusețea lui. Aici și-a descoperit liniștea de care avea nevoie în călătoriile sale private. De câte ori caută locuri de vizitat în Viscri are alături un ghid și un biolog care îi comunică tot ce se poate despre zonă și despre viețuitoare. Cumpărarea primei case i-a determinat și pe alții să aprecieze din ce în ce mai mult patrimoniul arhitectural din perioada medievală. Mai mult, după ce și-a cumpărat prima pălărie sau prima pereche de șosete lucrate manual de către localnici Regele Charles  i-a determinat pe aceștia să lucreze tot mai mult și să-și aprecieze produsele tradiționale la adevărata valoare. 

De când a pornit Regele prima fundație cu scop caritabil s-au înființat și au contribuit multe alte ONG-uri cu același scop în vederea menținerii patrimoniului arhitectural. 

Localnicii au devenit din ce în ce mai cunoscuți atât în țară, cât și în întreaga Europa datorită acestor vizite de bun augur. Aceștia s-au dezvoltat în meșteșugurile. broderiei, împletitului coșuri, țesutului, realizarea pâinii, vinului și gemurilor. Char și pălinca este foarte apreciată de către toate categoriile și naționalitățile de turiști care vin în vizită aici. Acum, că ai aflat ce poți vizita în Viscri, rămâne să te pregătești din timp și să cauți cazare pentru a te putea bucura de pitorescul meleagurilor din plin. 

Acest ambasador care promovează românia în general și satul Viscri în special este Regele Charles care s-a îndrăgostit de țara noastră încă de la prima sa vizită.

Dacă niște tineri care au dorit să scape de ritmul alert și agitația din oraș au reușit să-și vândă apartamentul și să descopere aici liniștea binemeritată, atunci pot repeta experiența și alte persoane iubitoare de tradiții și obiceiuri autentice.

Aceștia au investit în materiale tradiționale și au cooptat meșteri locali care folosesc tehnici autentice și au transformat casa nelocuită de circa 15 ani într-o oază de relaxare pentru oricine dorește să viziteze zona. Astfel, se promovează modul ideal de a trăi frumos și a-ți menține sănătatea pentru o calitate a vieții cât mai bună.

Vestea bună este că găsești o mulțime de locuri autentice de vizitat în Viscri și în împrejurimi, spre Brașov sau Sighișoara, cu mașina sau cu bicicleta. Când cauți locuri unde poți mânca în viscri vei descoperi că produsele tradiționale de aici sunt pregătite din ingrediente naturale provenite din vatra satului, cu multă grijă și dăruire.

În concluzie, dacă dorești să te conectezi cu natura și cu locurile pline de încărcătură istorică în condiții de autenticitate maximă ai găsit destinația ideală: satul Viscri din inima Transilvaniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇