Violonistul Valentin Șerban susține o serie de concerte extraordinare și masterclass-uri în peste zece orașe din România

VS3-©-Bogdan-Catargiu

Violonistul Valentin Şerban, marele câştigător al Secţiunii Vioară din cadrul Concursului Internaţional George Enescu 2021 concertează pe scenele mai multor oraşe din întreaga ţară. Valentin Şerban beneficiază de susţinerea Artexim, într-o colaborare care îşi propune să pună în valoare talentele româneşti şi laureaţii Concursului Enescu. Chiar astăzi, de la ora 19, este programat un concert dedicat lui Johannes Brahms pe scena Filarmonicii din Arad – la 144 de ani de la prima vizită a compozitorului german în Transilvania şi de la premiera Concertului pentru vioară în Re major la Arad. 

Fanii viorii clasice se pot bucura în perioada martie-iunie 2023 de programul intens de concerte și evenimente speciale pe care violonistul Valentin Șerban urmează să le susțină în marile orașe din România, cu un program compus din lucrări de mare anvergură. O însemnătate deosebită o poartă concertul de astăzi, joi, 2 martie, de ora 19.00, programat la Filarmonica din Arad. Valentin Șerban va interpreta Concertul în Re major, op. 77 de Johannes Brahms, rememorând vizita de acum 144 de ani a celebrului compozitor în orașele Transilvaniei, printre care și Aradul. Considerat a fi una dintre cele mai importante și dificile lucrări tehnice din repertoriul pentru vioară, celebrul concert de Brahms va recrea, prin vioara lui Valentin Șerban, momentul petrecut cu aproape un secol și jumătate în urmă la Arad. O altă lucrare ce va încânta publicul meloman este și cea a aclamatului compozitor de muzică de film Erich Wolfgang Korngold: Concertul în Re major, op 35 –  care va fi interpretată pe scenele filarmonicilor din Braşov, Oradea şi din Ploieşti, o lucrare complexă și rar abordată, bazată pe teme din filme de Hollywood de la începuturile cinematografiei.

ADVERTISING

Pe parcursul stagiunii 2022/23, Valentin Şerban mai poate fi ascultat la Filarmonica de Stat Târgu–Mureş sau pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatii, din Satu Mare.

În luna martie Valentin Șerban va susține și un masterclass de vioară la invitaţia Asociației Armonix din Cluj-Napoca, precum și o serie de recitaluri alături de renumitul pianist Mihai Diaconescu,  împreună cu care va ajunge în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara sau  Brașov, în perioada mai–iunie.

De asemenea, Valentin Şerban participă şi la un proiect alături de Les Dissonances, ansamblu al cărui membru este, la invitaţia cunoscutului violonist David Grimal.

Activitatea violonistului în stagiunea 2022/23 a inclus şi un recital inedit la Sala Radio din București alături de pianista Daria Tudor, parte a proiectului Moștenitorii României Muzicale, eveniment realizat de Radio România Muzical şi coprodus de Artexim

ADVERTISING

Artexim contribuie la susţinerea violonistului Valentin Şerban ca parte a unei noi direcţii strategice care îşi propune să investească în dezvoltarea artiştilor laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu, precum şi să contribuie la dezvoltarea pieţei muzicale româneşti. 

Pe lângă întâlnirile tot mai dese cu publicul din România, planurile de viitor ale lui Valentin Șerban pentru restul anului includ finalizarea înregistrărilor la Casa Radio alături de Daria Tudor, talentata pianistă de origine română ce și-a făcut debutul pe scenă la vârsta de doar 9 ani și studiază momentan la Universitatea de arte din Berlin. Tot în perioada următoare Valentin Șerban va susține și o serie de concerte în calitate de concertmaestru la Filarmonica George Enescu din București, la invitația maestrului Marin Cazacu.

Despre Valentin Şerban

Absolvent al Universității Transilvania din Brașov, Valentin Șerban și-a finalizat studiile de master în Austria, la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Graz, sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. De-a lungul carierei sale a cântat pe numeroase scene din România, Franța Germania, Austria și Italia, iar începând din anul 2018 este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris, dar și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. O serie de evenimente inedite asociate cu numele lui Valentin Șerban este cea a concertelor în întuneric „Bach Unseen” și „Concert cu ochii larg închiși”, în colaborare cu artistul vizual Cristina Bobe. Acest proiect provocator și neconvențional, în cadrul căruia Valentin a susţinut câte un recital de 60 de minute în întuneric total, a ajuns în diverse localități din România, în spații neconvenționale - o experiență inedită pentru public și artist deopotrivă.

ADVERTISING

Despre Artexim

Artexim este o instituție publică subordonată a Ministerului Culturii, membră a numeroase federații și asociații internaționale de profil. ARTEXIM organizează evenimente culturale de top din 1990: Festivalul Internațional George Enescu, Concursul Internațional George Enescu, Conferința Plenipotențiarilor ITUPP 2022, Orchestra Uniunii Europene, Management de evenimente culturale în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Președinției României la Consiliul European în 2019, Forumul Internațional de Compoziție, Festivalul RadiRo. www.artexim.ro