Un film american plin de vedete a fost interzis în Kuweit

Un film american plin de vedete a fost interzis în Kuweit

Filmul american „Moarte pe Nil”, adaptare de Kenneth Branagh după romanul Agathei Christie şi care o are în distribuţie pe actriţa israeliană Gal Gadot, a fost interzis în Kuweit, au anunțat duminică autorităţile din ţară. O cenzură care este departe de a fi o premieră pentru filmele cu Gadot pe afiş.

Contactat de AFP, Ministerul kuweitian al Informaţiei a confirmat o ştire din presa locală potrivit căreia filmul, care este lansat în curând în mai multe ţări, nu va fi autorizat să ruleze în sălile de cinema din Kuweit, fără a explica motivele interzicerii. 

ADVERTISING

Potrivit cotidianului Al-Qabas, această decizie ar fi fost luată după apeluri de boicot, lansate pe reţelele de socializare, faţă de eroina din film Gal Gadot. 

Pentru această nouă adaptare a romanului poliţist de Agatha Christie, actriţa interpretează rolul, central în intrigă, al bogatei moştenitoare Linnet Doyle. Din distribuție mai fac parte regizorul, Kenneth Branagh, dar și Annette Bening, Russell Brand și Michael Rouse.

Filmul nu este motivul boicotului, ci afirmaţiile enunţate acum opt ani de actriţă. Ea a luat apărarea ofensivei israeliene contra enclavei palestiniene din Gaza în vara lui 2014. Acest război devastator a dus la moartea a cel puţin 2.251 de palestinieni, civili în mare parte, şi a 74 de israelini, mai ales soldaţi. 

ADVERTISING

Gal Gadot a salutat atunci pe Facebook armata israeliană şi a criticat gruparea Hamas, la putere în Gaza. În 2017, lansarea filmului „Wonder Woman”, cu Gal Gadot în rol titular, a fost deja însoţită de un boicot în mai multe ţări arabe, între care Kuweit, dar şi Tunisia. 

În sprijinul cauzei palestiniene, Kuweitul refuză în continuare relaţii normale cu Israelul, spre deosebire de mai multe ţări arabe din regiune care au semnat acorduri cu statul evreu în ultimii ani. La 15 septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au devenit primele ţări arabe din Golf care şi-au normalizat public relaţiile cu Israelul, la instigarea Washingtonului.

ADVERTISING

Numit „Acordurile Abraham”, acest prim tratat de normalizare a dus, de asemenea, la pacte similare cu Maroc şi Sudan. Acestea au fost denunţate de palestinieni drept „trădare”, soluţionarea conflictului israeliano-palestinian rămânând de multă vreme o condiţie prealabilă pentru orice normalizare a relaţiilor dintre ţările arabe şi Israel.

În mai 2021, Kuweitul l-a convocat pe ambasadorul ceh care şi-a exprimat pe reţelele de socializare susţinerea pentru Israel, în timpul ciocnirilor din Gaza dintre statul evreu şi Hamas. În cele din urmă, acesta şi-a cerut scuze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇