Tururi private la Acropole pentru cei care vor să evite mulțimea de turiști. Un bilet costă 5.000 de euro

Tururi private la Acropole pentru cei care vor să evite mulțimea de turiști. Un bilet costă 5.000 de euro

Unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume, Acropola din Atena, a lansat marţi tururi private de 5.000 de euro în afara orelor oficiale de deschidere, potrivit site-ului de vânzare online de bilete al patrimoniului grec.

Tururile private, care au provocat controverse atunci când au fost anunţate, încep la ora 7.00 (4.00 GMT) sau pot avea loc seara după ora 20.00 (17.00 GMT), scrie AFP.

Acest serviciu exclusivist este disponibil doar pentru patru grupuri de până la cinci persoane şi poate include un ghid personal, dacă clienţii doresc acest lucru, potrivit site-ului Hellenic Heritage, care prezintă tururile drept "The Acropolis experience".

ADVERTISING

Potrivit presei elene, primul tur privat a avut loc sâmbăta trecută, după închiderea oficială, fiind efectuat de un cuplu rus însoţit de propriul ghid.

Marţi, prima pagină a cotidianului Kathimerini titra "Un cuplu rus a efectuat prima vizită VIP", în timp ce ziarul Ta Néa relata despre o "primă vizită în valoare de 5.000 de euro".

Contactat de AFP, Organismul naţional pentru resurse arheologice (ODAP) însărcinat cu gestionarea Acropolei nu a reacţionat.

Marţi, pe site-ul monumentului, se putea face rezervare pentru vizită privată fără ghid începând cu 12 iulie. Aceste tururi private vor avea loc marţea, vinerea şi sâmbăta.

ADVERTISING

Sindicatul paznicilor de pe siturile arheologice greceşti s-a declarat împotriva "modului în care sunt organizate aceste vizite private, fără participarea lor", a declarat preşedinta sa, Georgia Kondyli, pentru AFP.

"Nu am avut nicio informaţie despre organizarea acestor vizite", a adăugat ea, subliniind că "este vorba despre un sit cultural". "Putem înţelege că există o necesitate financiară în spatele acestei măsuri, dar organizarea ar fi putut fi diferită", a afirmat Georgia Kondyli.

Turism excesiv

Aflată în patrimoniul mondial UNESCO, Acropola Atenei, construită în secolul al V-lea î.Hr., continuă să înregistreze o creştere a numărului de vizitatori, în special datorită turiştilor care se îmbarcă pe navele de croazieră.

ADVERTISING

În vara anului 2023, până la 23.000 de vizitatori au vizitat situl în anumite zile, creând cozi lungi la baza Acropolei, într-un moment în care turismul excesiv ameninţă Grecia.

Acropola a înregistrat anul trecut un număr record de vizitatori, cu aproape patru milioane, o creştere de peste 31% într-un singur an, în măsura în care ODAP a trebuit să introducă intervale orare pentru a opri fluxul.

Acropola Atenei este deschisă publicului în fiecare zi de la 08.00 la 20.00 (05:00 GMT la 17:00 GMT). Intrarea normală costă 20 de euro, iar intrarea combinată la alte situri antice costă 3 euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇