Trei ansambluri pianistice premiate la Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” 2023

Trei ansambluri pianistice premiate la Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” 2023

În perioada 15 – 22 octombrie, s-a desfășurat la București ediția a IV-a a Concursului Internațional de Duo pianistic „Suzana Szörenyi”, a cărui finală a fost organizată cu orchestră, în premieră absolută europeană. Alături de Camerata Regală, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, cele trei ansambluri finaliste au susținut pe 22 octombrie, la Ateneul Român, concerte pentru două piane și orchestră, cu un program de W. A. Mozart, F. Mendelssohn și F. Poulenc. 

Concursul  Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” este un proiect cultural implementat de Asociația Majura Christ şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă 2023”*.

ADVERTISING

Evenimentul final al Competiției s-a încheiat cu Gala Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” 2023, în cadrul căreia juriul a acordat următoarele premii:

Premiul I la secțiunea duo pianistic (doua piane) - în valoare de 5.000 de euro - a fost câștigat de Nao Kanemura și Yoshiaki Sato din Japonia și a fost înmânat de sponsorul principal al competiției.

Premiul al III-lea a fost acordat ex aequo duo-urilor Susanna de Secondi și Elias Opferkuch din Germania și, respectiv, Mayuko Hasuno și Yui Hasuno, din Japonia. Ambele ansambluri de duo au fost premiate cu suma de 2.000 de euro. 

,,Premiul publicului”, distincție onorifică, a revenit duo-ului pianistic Mayuko Hasuno și Yui Hasuno (Japonia), care a obținut cele mai multe aplauze din partea spectatorilor prezenți la Ateneul Român.

ADVERTISING

Suntem pentru prima dată în România și suntem foarte fericiți și onorați că am câștigat această competiție, una de mare dificultate, atât din punct de vedere al standardului și repertoriului, cât și din perspectiva concurenților participanți. Îi felicităm pe toți colegii noștri, sunt extrem de bine pregătiți și suntem cu atât mai mândri ca facem parte dintre câștigători. Mulțumim, de asemenea, organizatorilor concursului pentru oportunitatea unică de cânta alături de Camerata Regală și maestrul Cristian Mandeal.” – au declarat Nao Kanemura și Yoshiaki Sato. Premiul câștigat de aceștia le asigură participarea la următoarea ediție a evenimentului Majura Duo Festival, în calitate de invitați speciali.

ADVERTISING

Juriul Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” a fost format din: Cristina Marton Argerich – pianistă, profesor la Universitatea din Augsburg, Germania; Steluța Radu – pianistă, profesor la UNMB; Viorica Rădoi – pianistă; profesor la UNMB; Florian Mitrea – pianist, profesor de pian și muzică de cameră la Royal Academy of Music Londra; Corina Ibănescu – pianistă, profesor la Universitatea Transilvania Brașov; Manuela Giosa – pianistă, profesor la UNMB; Valentina Băințan – producător TV, pianistă.

Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” promovează la nivel internațional tânăra generație de pianiști și muzica clasică pentru pian interpretată în ansamblu și, totodată, omagiază memoria Suzanei Szörenyi (1929 – 2013), personalitate de marcă a pianisticii şi pedagogiei muzicale româneşti.

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro 

Co-organizator: Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

Sponsor: CHIMIMPORTEXPORT – PLURIMEX S.R.L.

Partener: Filarmonica „George Enescu” din București

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Munteanu recomandă, RFI România, Radar de media, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, spotmedia.ro

Asociația Majura Christ

Asociația Majura Christ este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică. Obiectivele asociaţiei vizează următoarele domenii: umanitar, cultural, de conservare şi îmbunătăţire a mediului, realizarea de evenimente şi proiecte destinate învăţământului muzical preuniversitar şi universitar, precum şi alte activităţi prevăzute de lege, potrivit scopului Asociaţiei.