Weekend cu pâine la Muzeul Satului

Weekend cu pâine la Muzeul Satului
Afis_Targul_de_paine_la_seceratul_graului_A4

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în weekendul 23-24 iulie 2022, la “Târgul de pâine la seceratul grâului.”

Este un eveniment care ne va aduce împreună în jurul unei felii de pâine. „În lume există oameni atât de înfometați, încât nu există altă formă prin care îl pot găsi pe Dumnezeu decât într-o felie de pâine”, spunea Mahatma Ghandi.

„Pâinea, un element definitoriu în civilizația umană. Așa cum s-a născut o civilizație a orezului, tot astfel avem o civilizație a grâului în care pâinea joacă rolul central. Cerealele și pâinea au modelat de mii de ani viețile oamenilor, că bază indispensabilă a existenței umane, a culturii și civilizației. Știm cu toțîi că dincolo de întrebuințarea să că aliment de bază în istoria popoarelor, pâinii ii sunt atribuite valențe divine, în credința iudaică și creștină, această fiind asociată cu însăși Viața. «Pâinea noastră cea spre ființă» face parte din rugăciunea Tatăl Nostru, rostită cu speranță de milioane de oameni care împărtășesc aceeași credință”, declară conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

ADVERTISING

Vom afla împreună tradițiile popoarelor în ceea ce privește cultivarea grâului și realizarea pâinii de la  reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în România, de la reprezentanții uniunilor minorităților naționale, brutari, meșteri artizani.

Pentru a ști mai multe despre felul în care pe vremuri se cultiva, se secera, se depozita grâul și mai apoi se facea pâinea, vă invităm îtr-un tur ghidat specializat, intitulat: Drumul pâinii în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.Ghid prin satul de altădată ne va fi  dr. Rusalin Ișfănoni, cercetător etnolog. 

ADVERTISING

Despre tradiții și păstrarea lor este vorba și în filmul documentar „Focul viu”, realizat de Camelia Moise cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Nu vor lipsi muzica, dansul și voia bună. Ne vor încanta si ne vor cânta Ansamblul Uniunii Ruşilor Lipoveni din România şi Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română”, dar şi grupul vocal ”Dor, doruleț” al Școlii de Muzică Populară Românească.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇