Soprana norvegiană Lise Davidsen cântă pe scena Operei Naționale București, într-un concert de gală caritabil

!!10.05 Oncologie.cdr

Opera Națională București prezintă unul dintre evenimentele de referință din cadrul Stagiunii Centenare: Concertul Extraordinar de Gală susținut de soprana Lise Davidsen, vocea momentului la nivel internațional.

Evenimentul are scop caritabil și va avea loc marți, 10 mai 2022, ora 18:30, iar întreaga sumă strânsă din vânzarea biletelor va fi donată Institutului Regional de Oncologie Iași.

La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul José Miguel Pérez-Sierra. Evenimentul de gală se va bucura de participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București, iar în program se vor regăsi lucrări de Giuseppe Verdi, Richard Wagner și Pietro Mascagni.

Institutul Regional de Oncologie Iași este este singurul institut public din Romania mono specializat în diagnosticarea și tratamentul cancerului, fiind construit și dotat la standarde europene după 1990.

ADVERTISING

Lise Davidsen este considerată cea mai mare voce de soprană de pe harta lirică mondială, o demnă urmașă a unor legende ale operei precum Kirsten Flagstad sau Birgit Nilsson.

Un debut radiant al unei o voci puternice, ample și sigure, deopotrivă proaspătă și matură încă de la prima notă înaltă atinsă din cvintetul primului act, totodată plină, suavă și pătrunzătoare. Davidsen cântă echilibrat, dând dovadă de un mimetism subtil. — a descris New York Times aclamatul său debut la Metropolitan Opera din New York, din Dama de pică.

Discografia solistei include câteva discuri foarte apreciate: operele „Fidelio” și „Die Freischutz” sub conducerea muzicală a lui Marek Janowski alături de Filarmonica din Dresda, respectiv Orchestra Radio din Frankfurt, precum și două excepționale discuri recital, cu arii din repertoriul italian și german având ca dirijori pe Mark Elder și Esa Pekka Salonen. De altfel, recitalul de la Opera Națională București prezintă o selecție din ariile de pe cele două albume.

ADVERTISING

Soprana de origine norvegiană, a devenit cunoscută pe scenele internaționale în anul 2015, câștigând multiple premii în cadrul concursurilor Operalia, Regina Sonja și Hans Gabor Belvedere. Acestea au fost urmate imediat de debuturi triumfătoare la Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala din Milano, Bayerische Staatsoper, Wiener Staatsoper și la festivalurile din Aix-en-Provence, Bayreuth și Glyndebourne.

Aceste teatre, la fel ca multe altele, au extins invitația adresată Lisei pentru mai multe stagiuni, adesea de mai multe ori per stagiune: în vara lui 2021 a făcut parte din două producții la Festivalul Bayreuth (Elisabeth din Tannhäuser și Sieglinde din Die Walküre, de Wagner) și este deja anunțată în alte două mari titluri pe cele mai mari scene ale lumii: la Metropolitan Opera New York în Cavalerul rozelor de Richard Strauss și la Royal Opera House Covent Garden în „Tannhäuser” de Wagner.

ADVERTISING

În urmă cu exact un an, pe 10 mai 2021, Lise Davidsen a evoluat sub bagheta maestrului Riccardo Chailly în concertul de redeschidere al celebrului Teatro alla Scala din Milano. Evenimentul a marcat terminarea celor doi ani de inactivitate cauzați de pandemie și a celebrat 75 de ani de la reluarea spectacolelor după cel de-al doilea Război Mondial. În același an, după Die Walküre la Bayerische Staatsope, Lise Davidsen a fost desemnată Cântăreața Anului de către International Opera Awards.

Alte momente importante includ roluri precum Sieglinde din Die Walküre într-o nouă producție la Deutsche Oper Berlin și în concert la Opéra National de Paris; rolul titular din Jenufa la Concertgebouw din Amsterdam; Elisabeth din „Tannhäuser” la Bayerische Staatsoper și rolul titular din „Ariadne auf Naxos” de Strauss la Festivalul Aix-en-Provence, Wiener Staatsoper și Festivalul Glyndebourne.

Performanța lui Davidsen ca Leonore din Fidelio de Beethoven în noua producție de la Royal Opera House, l-a determinat pe directorul lor muzical, Antonio Pappano, să exclame: „O voce rară, una dintr-un milion… când a deschis gura, am rămas cu toții uimiți. Vocea ei are o lumină interioară!”

Lise Davidsen a avut turnee cu multe dintre cele mai importante orchestre și sub conducerea muzicală a unor mari dirijori, interpretând lucrări de renume, cum ar fi Messa da Requiem de Verdi la BBC Proms, la Royal Opera House cu Antonio Pappano, Orchestra Simfonică Națională Daneză și Fabio Luisi; Vier letzte Lieder cu Orchestra Simfonică Națională Daneză și Orchestra Filarmonicii din Bergen; Wesendonck Lieder și Rückert-Lieder cu Orchestra de Cameră Norvegiană; și Luonnotar al lui Sibelius cu Filarmonica BBC la BBC Proms.

Gramophone Magazine a caracterizat-o drept „Unul dintre cele mai mari talente vocale care a apărut în ultimii ani, dacă nu decenii.”

Lise Davidsen a evoluat pentru prima dată pe o scenă din România în anul 2015, într-un concert cu Vier lezte Lieder (Richard Strauss) la Ateneul Român alături de Filarmonica George Enescu sub conducerea muzicală a maestrului Christian Badea, pentru ca în anul 2019 să fie invitată a Festivalului Internațional George Enescu în opera Peter Grimes, alături de Orchestra Națională Radio.

José Miguel Pérez-Sierra face parte din noua generație de dirijori spanioli, având deja o experiență solidă în teatrele de operă iberice și din Europa. Specializat în belcanto, cele mai importante apariții ale sale au fost la Festivalul de la Pesaro și Palau de les Arts Reina Sofia din Valencia cu La Scala di Seta de Rossini, Teatro del Liceu Barcelona cu Madama Butterfly, fiind deseori invitat la Festivalul Puccini de la Torre del Lago.

În stagiunea 2021/2022 debutează la Théâtre Royal de La Monnaie din Bruxelles cu opera „Carmen”. Discografia sa include înregistrări cu „Manon Lescaut” de la Teatro Massimo Bellini în Catania și opere de Bellini și Rossini realizate la casele de discuri Sony, Unitel și Naxos.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR

Parteneri: Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Pop Cola, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, SpotMedia, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Mediatrust