Alertă MAE: Furtuni puternice și risc ridicat de incendii în mai multe zone din Grecia

Alertă MAE: Furtuni puternice și risc ridicat de incendii în mai multe zone din Grecia

-Autoritățile din Grecia au anunțat că în următoarele două zile există un risc ridicat de apariție a unor incendii de vegetație și furtuni în mai multe regiuni ale țării, după ce ţara s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iunie de după anul 2006.

Potrivit Serviciului elen de Meteorologie, miercuri și joi, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone din Grecia, iar Ministerul grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice avertizează că va exista un risc foarte ridicat pentru producerea incendiilor în regiunea Peloponez (Laconia), în Insula Kythira şi în Insula Creta (Chania).

ADVERTISING

Masele de aer instabile vor provoca înrăutăţirea vremii, în principal în centrul şi nordul Greciei, în intervalul 3-4 iulie 2024, producând ploi abundente şi furtuni care vor fi însoţite de fulgere şi grindină.

Miercuri sunt prognozate cantităţi mari de precipitaţii în Macedonia de Est, Tracia, Macedonia Centrală, în unele regiuni se vor înregistra furtuni violente şi grindină.

Aceeași prognoză este valabilă pentru joi în Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale şi sud-estul provinciei Peloponez.

Ploile sunt necesare în regim de urgenţă pentru a umple rezervoarele de apă ale Greciei şi pentru a iriga terenurile agricole după o secetă prelungită.

Capitala ţării, Atena, înregistrează de obicei o medie de 21 ml de precipitaţii în luna iunie, dar, în acest an, a fost lipsită de ploi în ultimele cinci săptămâni.

Alte regiuni au rămas şi ele fără precipitaţii în ultima lună, inclusiv oraşul Sparta din Peninsula Peloponez, care se aşteaptă de obicei la o medie de 35 ml de precipitaţii.

Deşi precipitaţiile prognozate sunt aşteptate cu nerăbdare în Grecia, autorităţile elene şi-au exprimat îngrijorarea că furtunile ar putea provoca incendii de pădure dacă fulgerele lovesc zone uscate, aşa cum s-a întâmplat marţi în oraşul Kozani din nordul ţării.

În alte zone, există temeri legate de inundaţii, în cazul în care solul uscat nu va putea să absoarbă precipitaţiile abundente.

ADVERTISING

"Având în vedere riscurile care decurg din apariţia acestor fenomene meteorologice extreme, autorităţile atrag atenţia că în intervalul menţionat, circulaţia pe drumurile publice poate fi restricţionată, recomandând conducătorilor auto să verifice starea drumurilor pe site-ul oficial al Poliţiei elene: www.astynomia.gr", a transmis MAE.

Acesta le recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de internet a Ministerului grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice, care conţine informaţii oficiale despre incendiile de vegetaţie, un ghid de autoprotecţie împotriva incendiilor, precum şi hărţi zilnice de prognoză a incendiilor https://civilprotection.gov.gr/xartis. În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat Serviciul de Pompieri la numărul 199.

ADVERTISING

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi http://salonic.mae.ro.

Totodată, românii care călătoresc în Grecia pot accesa aplicaţia digitală „mAIGreece", realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇