Risc însemnat de avalanșă în Bucegi. Turiștii sunt avertizați că unele trasee nu sunt practicabile

Risc însemnat de avalanșă în Bucegi. Turiștii sunt avertizați că unele trasee nu sunt practicabile

Salvamontiştii prahoveni anunţă că, în urma ninsorilor din ultima perioadă, stratul de zăpadă la Vârful Omu din Bucegi este de un metru, însă sunt zone în care zăpada viscolită a format troiene de trei-patru metri.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu intre pe traseele de abrupt, întrucât acestea nu sunt practicabile, iar la altitudini mari riscul de producere a unor avalanşe este unul însemnat.

„La altitudini de peste 1800 de metri există un risc însemnat de avalanşă. Vântul a depus cantităţi importante de zăpadă pe văi, iar pe pantele nordice a creat plăci, care se pot desprinde la supraîncărcare. În perioada următoare, conform prognozei, se anunţă depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1800 metri, ceea ce va creşte riscul producerii unor avalanşe.

ADVERTISING

În acest moment avem 100 cm zăpadă la Vârful Omu, dar acumulările cauzate de vânt sunt şi de 3-4 metri”, a transmis, vineri, Salvamont Prahova, într-o atenţionare adresată turiştilor care petrec minivacanţa de 24 ianuarie pe Valea Prahovei.

Conform salvatorilor montani, toate traseele turistice de abrupt sunt impracticabile în sezonul de iarnă, iar turiştii sunt sfătuiţi „să nu se aventureze în zona montană înaltă şi să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇