Rase de pisici: Tot ce trebuie să știi despre prietenele feline

Rase de pisici: Tot ce trebuie să știi despre prietenele feline

Studiile arată că pisicile sunt animalele de companie potrivite și pentru persoanele cu afecțiuni fizice sau mentale. Pisicile ne pot oferi suport emoțional și ne pot binedispune. În plus, ele pot avea o contribuție semnificativă la îmbunătățirea pe termen lung a dispoziției și a stării de spirit.

O scurtă incursiune în istorie poate dezvălui mai multe informații despre rasele de pisici și diferențele dintre ele. Pe plan mondial sunt cunoscute cel puțin 100 de rase pure de pisici, sălbatice și domestice care se deosebesc prin culoarea blănii, lungimea cozii, textura blănii și prin temperament. Printre cele mai cunoscute se numără pisica siameză, British shorthair, pisica Albastru de Rusia, Maine Coon, Ragdoll, American shorthair, pisica bengaleză, pisica persană, rasa Sfinx și pisica Norvegiană de pădure.

1. Rase de pisici tigrate - ce trebuie să știi despre îngrijirea pisicilor de rasă

Îngrijirea pisicilor de rasă este un aspect foarte important întrucât fiecare are un anumit tip de hrană, are tabieturile, dar și nevoile ei. Iată cele mai comune aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îngrijești o pisică de rasă.

ADVERTISING

·         Planifică din timp controale la veterinar pentru pisica ta, pentru a preveni orice afecțiune și pentru a le ține sub control pe cele care deja există;

·         Periază-i blana periodic pentru a-ți menține casa curată și a scăpa de inesteticele fire de păr care pot apărea;

·         Ține cont de rasa pisicii și de vârsta pe care o are atunci când alegi alimentația, deoarece mâncarea se schimbă pe măsură ce aceasta crește;

·         Oferă-i spațiu în care să își poată face tabieturile, unde poate face mișcare și oferă-i zilnic puțin din timpul tău pentru a te juca cu ea;

·         Verifică periodic dantura și urechile pentru a preveni din timp orice afecțiune;

1.1. Rase de pisici fără păr - Sfinxul și îngrijirea lui

Deși nu are blană, Sfinxul necesită o deosebită atenție și un ritual de îngrijire bine pus la punct. Dacă deții o astfel de pisică, trebuie să îi îngrijești pielea corespunzător. Spre deosebire de altele, cum ar fi rasele de pisici pufoase, Sfinxul are nevoie de spălare periodică. În funcție de anotimp, poate fi nevoie să-i faci baie o dată sau de două ori pe săptămână. 

Totodată, lipsa blănii duce la dezvoltarea unei sensibilității la lumină și căldură. Din acest considerent este necesar să acorzi o deosebită atenție locurilor unde pisica poate avea acces. Ele trebuie să fie, în mare parte, ferite de razele directe ale soarelui. Pielea ei îți poate spune care este gradul de sensibilitate pe care-l are – o piele mai închisă înseamnă o sensibilitate mai mică, în timp ce una deschisă înseamnă o sensibilitate mult mai mare.

ADVERTISING

1.2. Rase pisici pufoase - cum să le îngrijești corespunzător

Foto: Pexels

Pisicile pufoase au nevoie de mai puțină atenție, însă au nevoie de multă afecțiune. Pentru ca blana lor să se mențină curată și să aibă un aspect îngrijit, este nevoie să o periezi cel puțin o dată pe săptămână. Dacă vei lăsa să se acumuleze foarte mult praf sau diferite reziduuri în blana pisicii pufoasă, riști să apară ghemotoace în blană, ca și cum aceasta ar fi înnodată. Acela este un moment care, cu siguranță, cere o baie. Însă nu trebuie să lași ca lucrurile să ajungă până acolo.

De asemenea, urechile trebuie verificate des, din cauza blănii care este deasă și poate provoca infecții: cel puțin o dată pe săptămână este nevoie ca acestea să fie verificate pentru a diminua orice risc.

Pe lângă aceste reguli de îngrijire, nu uita să le acorzi câte puțin din timpul tău și să te joci cu ea.

1.3. Rase de pisici care nu lasă păr - combinația dintre viața socială și un animal de companie

Părul scurt este principala caracteristică comună a felinelor care nu lasă păr. Ele sunt obișnuite cu un stil de viață mai activ, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de spațiu pentru desfășurare. Îngrijirea lor este, probabil, cea mai simplă în comparație cu cea a altor rase - doar o baie din când în când, după care se pot lăsa să se usuce natural. Nu este nevoie de curenți de aer de la uscător: având părul scurt, aceste pisici care nu lasă păr se usucă rapid după baie.

Totodată, se știe despre pisicile cărora nu le cade părul că nu sunt deloc sensibile la zgomot și la agitație. Sunt animale extrem de active, iar faptul că nu lasă păr e un mare avantaj. Dacă ești o persoană cu o viață socială activă, o pisică de rasă Cornish Rex, Savannah, Korat sau Singapura poate fi animalul de companie perfect pentru tine.

ADVERTISING

2. Rase de pisici inteligente - la ce trebuie să ai grijă

Foto: Pexels

Sunt câteva rase de pisici foarte inteligente și care cu timpul au devenit independente. În capul listei se află situată Abyssinian, cunoscută ca fiind cea mai deșteaptă rasă de pisici. Acest lucru se datorează intuiției lor foarte dezvoltate - sunt independente, dar au nevoie să fie în centrul atenției. Din acest motiv, ele caută întotdeauna să se înțeleagă bine cu celelalte animale de pe lângă casă. Chiar și cu câinii pot dezvolta o relație de prietenie.

O altă rasă considerată foarte inteligentă sunt pisicile Siameze, rasa de pisici cu păr gri cu alb. Pe lângă puterea de convingere pe care o au, blana le ajută să-și susțină și personalitatea puternică. Deși poate uneori, pot părea inocente, le place să creeze probleme. Se salvează de fiecare dată de la mustrare cu o privire blândă și dorința de a-și arăta iubirea și devotamentul față de stăpân.

Inclus și în categoria pisicilor care nu lasă păr, Cornish Rex se încadrează și în această categorie. Originară din Anglia, această rasă de pisici este prietenoasă, jucăușă și cu siguranță loială. Nu te lăsa convins de ochii dulci pe care îi poate face și fii atent la șiretlicurile pe care le pregătește! Cornish Rex are urechi mari, și este foarte atentă la sunetele din jur, mereu pregătită pentru a înfrunta pericolele iminente.

Scottish Fold este catalogată ca fiind o rasă de pisici blânde, grase și pufoase. Însă, nu uităm să adăugăm pe listă și că sunt foarte inteligente. Sunt jucăușe, însă cheful de mișcare depinde de starea pe care o au de la o zi la alta. Își antrenează gândirea și abilitățile cu jucării inteligente care le stimulează. Menține-i interesul prin activități care îi stimulează gândirea și o ajută să evolueze.

3. Rase de pisici cu particularități deosebite

La fel ca oamenii, fiecare animal este diferit și putem spune special. Ți-am pregătit o scurtă listă de rase de pisici cu particularități speciale. Indiferent dacă vorbim despre rase de pisici mari, rase de pisici mici, rase de pisici rare etc, toate au nevoie de afecțiunea ta.

3.1. Rase de pisici cu ochi albaștri

Pisicile rasa Birman se remarcă prin combinația de culori de la nivelul ochilor. Majoritatea pisicilor din această rasă au ochii albastru cu alb și blana de pe față un degrade din negru, gri și alb. Emană încredere, eleganță și o oarecare superioritate față de celelalte rase.

Foto: Pexels

Persanele sunt o rasă de pisici albe, cu un albastru infinit la nivelul ochilor. Te poți pierde cu ușurință în ochii lor, în timp ce le admiri frumusețea. Ușor de recunoscut, sunt iubitoare, liniștite și preferă să studieze cu atenție înainte de a acționa.

Am vorbit despre ea mai sus, dar iată că o aducem din nou în discuție: rasa de pisici Ragdoll. Ochii ei sunt o combinație între albastru și turcoaz, o combinație foarte reușită. Nu este șireată, dimpotrivă - e cuminte și extrem de inteligentă.

3.2. Rase de pisici cu păr portocaliu

Pisicile Turkish Angora Cat au blana portocaliu deschis cu accente albe, deasă și destul de lungă. Se încadrează în categoria raselor de pisici de talie medie sau chiar mare. O altă caracteristică particulară ar fi ochii albaștri sau verzi.

pisica-frumoasa
Foto: Unsplash

Pisicile Munchkin se deosebesc de celelalte pisici prin blana complet portocalie, excepție fiind doar burta și zona mustăților, acestea fiind albe. Coada lor este mai lungă decât a majorității pisicilor. Ceea ce este de reținut atunci când ai o pisică Munchkin este că sunt o rasă cu predispoziție la diverse boli. Trebuie să acorzi o deosebită atenție îngrijirii lor și să le duci periodic la veterinar.

3.3. Rase de pisici hibrid

Rasele hibrid sunt de o frumusețe fără egal. Pisicile din rasa Bengal sunt o combinație dintre pisica leopard asiatic și cea egipteană. Le plac mediile umede, cu multă apă și dezvoltă, uneori, personalități asemănătoare cu cele ale câinilor.

O altă combinație extrem de reușită este rasa Serengeti. Este predecesorul celei anterior menționate (Bengal), căreia i se alătura rasa Oriental. Această rasă se aseamănă foarte mult cu Savannah, singura diferență dintre ele fiind rasele din care au fost create. În timp de Savannah îmbină o rasă sălbatică și una domestică, Serengeti este o combinație dintre două rase domestice – Bengal și Oriental.

3.4. Rase de pisici negre

pisica-neagra
Foto: Pexels

Eleganța și rafinamentul absolut al rasei Maine Coon sunt date de culoarea neagră a blănii. Nu este una comună și este cu adevărat deosebită. Este o pisică de talie mare, dar care știe să-și arate iubirea și devotamentul față de stăpân. Are o masa musculară impresionantă, ceea ce le permite să facă sărituri excepționale fără nici cel mai mic efort.

Cornish Rex ne surprinde din nou, fiind și pe lista pisicilor negre. Spre deosebire de Maine Coon, această rasă are blana lungă și ondulată. În comparație cu alte pisici negre, până și blana de pe lăbuțe, de pe față și de pe piept este complet neagră.

Încheiem lista pisicilor negre cu American shorthair. Întocmai cum îi spune și numele, este o rasă de pisici americane, pure, cu blana foarte scurtă. Se poate încadra, însă, cu ușurință și în categoria raselor de pisici cărora nu le cade părul. Din acest motiv este foarte ușor de întreținut. Deși în această rasă există exemplare de mai multe culori, cea mai comună este negru. American shorthair sunt pisici de talie mică și se atașează foarte repede de stăpân, așteptând în schimb aceeași afecțiune pe care o oferă.

4. Rase de pisici – curiozități

Pisicile au un auz foarte ascuțit. Comparativ cu cel al câinilor, auzul lor este mult mai definit, mai țintit și poate identifica foarte bine sursa unui sunet fără mari eforturi. În comparație cu oamenii, ele pot auzi sunete cu frecvențe înalte, de până la două octave mai sus.

O altă curiozitate despre anatomia pisicilor este creierul lor. Multiple elemente din creierul pisicilor sunt asemănătoare cu ale oamenilor. Făcând o comparație cu câinii, este dovedit că pisicile au mai multe similarități cu cel al oamenilor. Acest lucru le permite să stârnească mai multe emoții, să empatizeze mai mult cu oamenii și să le inducă diferite stări.

Un aspect cel puțin interesant este vederea pisicii: este și mai bună și mai rea decât a oamenilor, ambele în același timp. Cum este posibil? Ochii lor sunt capabili să vadă mai bine luminile difuze și să identifice forme și obiecte, dar au și vedere periferică mai largă. Totodată, deși identifică obiectele chiar și în cea mai slabă lumină, nu pot distinge culorile.

Pisicile excelează și la orientarea în spațiu. O pisică știe să se întoarcă acasă nu pentru că își amintește drumul, ci pentru că se ghidează după unghiul pe care-l are lumina soarelui pentru a-și găsi casa.

În concluzie, experiența de a avea o pisică este terapeutică. Despre îngrijirea lor am aflat că nu este complicată, că trebuie respectate câteva reguli generale, ca și la oameni, de altfel. Tot ce trebuie tu să faci, ca și stăpân, este să fii atent la nevoile fizice pe care le au. În schimb, pisica promite să fie jucăușă, pusă pe șotii și întotdeauna prietenoasă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇