Când se schimbă hrana la pisici: 3 sfaturi

Când se schimbă hrana la pisici: 3 sfaturi

Există momente când poate fi necesară schimbarea dietei pisicii, fie în urma recomandării medicului veterinar, fie din diverse alte motive. Poți alege dintre diferite tipuri de hrană pentru pisici în funcție de textură, ingrediente sau alte specificații, însă trebuie să ții cont de câteva elemente înainte de a face tranziția.

Stomacul pisicii este unul sensibil, așa că este important să nu îi neglijezi dieta. Orice schimbare poate cauza dereglări digestive, așa că ne-am propus să îți oferim câteva sfaturi cu privire la modificările pe care le poți face în alimentația sa.

ADVERTISING

Când este necesară schimbarea hranei pisicii?

Dieta unei pisici are la bază tipul special de hrană, care poate fi uscată sau umedă. Însă, aceasta poate fi, la rândul său, de mai multe feluri, în funcție de etapa de dezvoltare în care se află pisica sau de diverse nevoi speciale. Pe măsură ce acestea se schimbă, ar trebui să se schimbe și hrana pisicii.

Cât timp aceasta este pui, va trebui să îi oferi hrană junior, care să susțină o creștere sănătoasă. Apoi, va trebui să faci tranziția către hrana pentru adulți, iar apoi la hrana senior, după vârsta de 7 ani.

ADVERTISING

Însă, este posibil ca veterinarul să îți facă și alte recomandări. În cazul în care pisica suferă de o anumită afecțiune, are nevoie de o îngrijire specială sau are anumite predispoziții (de exemplu, către creșterea în greutate), ar putea fi nevoie să faci trecerea către hrana specială.

Nu face trecerea de la o hrană la alta brusc

O greșeală pe care mulți proprietari de pisici tind să o facă este să înlocuiască complet și brusc, hrana veche cu cea nouă. Dacă vei face această trecere brusc, sunt șanse mari ca animalul să refuze hrana, iar o astfel de schimbare ar putea să nu fie benefică pentru stomacul său sensibil. 

ADVERTISING

Așadar, amestecă o cantitate mică din noul sortiment cu cel pe care i-l oferi pisicii în prezent. Apoi, crește treptat cantitatea hranei celei noi, în timp ce o micșorezi pe cea a hranei vechi. Astfel, animalul are timp să se obișnuiască. Această trecere ar trebui realizată în decursul a aproximativ 10 zile, până hrana cea nouă o va înlocui complet pe cea veche.

Ce poți face dacă pisica refuză hrana nouă?

Chiar și dacă apelezi la această trecere treptată, tot este posibil ca pisica să nu vrea să consume noua hrană. În această situație, poți apela la mici trucuri pentru a o face mai apetisantă.

De exemplu, poți adăuga mici ingrediente care să atragă pisica și să îmbunătățească gustul hranei, cum ar fi uleiul de somon. Dacă hrana în cauză este umedă, poți încerca să o încălzești. Astfel, aceasta devine mai ușor de mestecat, iar aroma și mirosul său vor deveni mai puternice și vor atrage pisica mai mult.

Poți apela și la o altă metodă pentru a obișnui animalul cu noua hrană. În loc să realizezi amestecul, poți lăsa un castron din noul sortiment lângă cel din care pisica se hrănește zilnic. Treptat, aceasta se va acomoda cu noul miros și ar putea deveni interesată. Odată ce vei începe să amesteci tipurile de hrană, felina ar putea să o consume mai ușor pe cea nouă.

Așadar, pisicile pot deveni mofturoase când vine vorba de schimbarea hranei. Pentru a evita neplăcerile și a asigura o trecere cât mai sănătoasă de la un sortiment la altul, ține cont de toate aceste sfaturi. Discută și cu medicul veterinar și află ce alte recomandări poți pune în practică pentru a-i oferi felinei tale cea mai bună îngrijire.