Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat- Cartea lui Ruth de Mario Diament

Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat- Cartea lui Ruth de Mario Diament

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 11 martie și sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la premiera spectacolului CARTEA LUI RUTH de Mario Diament.

Dramaturgul și jurnalistul evreu argentinian Mario Diament s-a născut în 1942 la Buenos Aires, Argentina. A scris scenarii pentru film și televiziune, cărți de ficțiune și eseuri și a fost, de asemenea, ziarist, reporter, editor, corespondent străin, redactor, director al publicațiilor din Miami, Madrid, New York, Geneva, Tel Aviv și Cairo. În prezent, predă jurnalism la Florida International University și scrie o rubrică săptămânală pentru cotidianul La Nación din Buenos Aires. 

ADVERTISING

Mario Diament este autorul mai multor piese de teatru premiate și prezentate cu succes atât în Argentina, cât și în țări din America Latină, SUA și Europa. „Tango Perdido” [Tangou final] a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă argentiniană, distinsă cu premiul municipal „Gregorio de la Ferrere” și regizată de Joseph Adler la Hollywood Boulevard Theatre (1994). 

„El Libro de Ruth” [Cartea lui Ruth] a fost scrisă și montată în premieră la Teatrul Regina din Buenos Aires (2000). În SUA a obținut Premiul Streisand la Jewish Plays Festival, San Diego, California. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Piesa se concentrează pe povestea emigrantei evreice Ruth, suferindă de Alzheimer - personaj inspirat de mama autorului -, care a emigrat în Argentina cu doar câțiva ani înainte ca întreaga sa familie să piară din cauza Holocaustului. Ruth se simte vinovată că nu a împărtășit soarta celor dragi. 

Sfâșiată între amintirea țării sale natale (Polonia) și noua țară în care vine în căutarea unui viitor mai bun, Ruth se află între două lumi, prinse într-un conflict veșnic între trecut și prezent, amintire și uitare. 

ADVERTISING

„Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă Cartea lui Ruth această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” (Mario Diament)

Distribuție

Ruth: Katia Pascariu

Femeia: Natalie Ester

Tânăra: Viorica Predica

Fetița: Cabiria Morgenstern

Mama: Mirela Nicolau

Golde: Arabela Neazi

Rozalia: Cristina Cîrcei

Bărbatul: Mircea Dragoman

Polițistul, Vânzătorul de înghețată, Motke Pipkin: Nicolae Botezatu

Tânărul (Boris): Marius Călugărița

Boris: Mihai Ciucă

Max: Darius Daradici

Marek: Andrei Miercure

Ringmaster: George Remeș

Medicul: Nicolae Călugărița