Orașul unde carnea este interzisă. Chiar și așa, turiștii vin cu milioanele din toată lumea

Orașul unde carnea este interzisă. Chiar și așa, turiștii vin cu milioanele din toată lumea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Capitala spirituală a Indiei, Varanasi, este unul dintre puținele locuri din lume în care nu se gătește și nu se consumă carne. Dar chiar și în ciuda acestei restricții turiștii vin în acest oraș, unul dintre cele mai vechi din lume, locuit încă din 1.800 î.Hr., pentru a gusta din mâncărurile vegetariene, unele dintre ele din restaurante cotate cu stele Michelin.

Sunt oameni care merg atât de departe încât nu beau nici apă în casa în care se consumă ouă, relatează BBC. Este cazul lui Rakesh Giri, un șofer care locuiește în acest oraș și care respectă cu sfințenie această regulă. De fapt, familia sa trăiește după acest crez de generații.

ADVERTISING

Acesta povestește că zeul Shiva, distrugătorul Universului, este cel care a fondat Varanasi. La fel ca majoritatea locuitorilor din Varanasi, Giri este un Shaivit fervent (adept al lui Shiva). Și, din moment ce adepții lui Shiva cred că este un zeu vegetarian, el și majoritatea locuitorilor din Varanasi urmează o dietă strictă sattvică, fără carne.

Cum în India 80% din populație este hindusă și 20% dintre locuitori sunt vegetarieni, meniurile fără carne sunt omniprezente. Însă aici bucatele nu sunt doar vegetariene, ci se află în strânsă legătură cu spiritualitatea.

ADVERTISING

Un meniu sattvic se bazează pe principiile ayurvedice și aderă la cele mai stricte standarde de vegetarianism prescrise de Sanatana dharma, o formă absolută de hinduism.

Chiar și folosirea cepei și usturoiului la gătit este interzisă, pentru că despre aceste ingrediente se crede că cresc furia, agresivitatea și anxietatea, printre altele.

„Aproape fiecare gospodărie hindusă din Varanasi are în casă un altar dedicat lui Shiva. Să mănânci carne acasă este de neconceput”, a explicat Abhishek Shukla, un shastri (preot) al faimosului templu Kashi Vishwanath din Varanasi.

ADVERTISING

În schimb, meniul autohton este o prioritate pentru cei care doresc să dobândească mântuirea. În caz contrar, sufletul celor care ar consuma carne ar suferi la fel de mult ca animalele ucise pentru hrană.

”Carnea, ceapa și usturoiul exacerbează tendințele tamasice (opusul sattvismului), iar oamenilor le-ar fi greu să se concentreze și să judece corect”, a mai explicat preotul.

Până în 2019, multe restaurante din Varanasi au gătit și servit carne pentru turiști, în timp ce localnicii mâncau ”corect” acasă.

Dar în 2019 guvernul hindu-naționalist a interzis vânzarea și consumul de carne pe o rază de 250 de metri lângă templele și siturile de patrimoniu din Varanasi. Acest lucru a încurajat restaurantele să înceapă să ofere rețete locale vegetariene și sattvice, transmise din generație în generație în casele din Varanasi, dar care nu erau disponibile vizitatorilor.

În final, și turiștii au fost atrași și milioane de oameni vizitau Varanasi în fiecare an, înainte de pandemie, tocmai pentru bucatele vegetariene.

Vestea bună pentru turiști este că guvernul indian a anunțat recent că va începe să elibereze vize călătorilor străini începând chiar cu această lună. Nu contează dacă aceștia vin pentru iluminare spirituală sau pentru mâncarea tradițională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇