Opera Națională București transmite online documentarul „Moșteniri Coregrafice: Începuturi” cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului

!!!!Afis Mosteniri coregrafice.cdr

Opera Națională București în parteneriat cu DS Projects Lab prezintă Moșteniri Coregrafice: Începuturi, un documentar dedicat explorării evoluției artei coregrafice romȃnești la începuturile ei, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului.  

Documentarul va fi transmis în regim online gratuit joi, 29 aprilie, începând cu ora 19:00, pe pagina de Facebook a Operei Naționale București, la link-ul https://www.facebook.com/operanb.ro 

Documentarul urmărește progresiv evoluţia dansului scenic, încă de la debutul acestei forme artistice la noi, în anii 1900, în perioada celor două războaie mondiale, cu accente savuroase despre romantica și tumultoasa perioadă interbelică, dar și în momentul instaurării comunismului. 

ADVERTISING

Producția are o misiune foarte importantă, aceea de a contribui la sporirea interesului pentru cunoașterea memoriei dansului și a identității noastre artistice

În interviuri video și audio, personalități marcante ale dansului, martori ai unei epoci unice, documentează demersul artistic al fiecărui coregraf care a făcut istorie, localizat în timp și spațiu, precum și integrarea acestuia în contextul complex ale vremii, punând astfel în valoare diverse momente esențiale pentru dezvoltarea dansului românesc. 

Cei care au contribuit la re-crearea unei lumi apuse, prin acest produs cultural atât de necesar pentru moștenirea culturală din domeniul dansului, sunt Ileana Iliescu, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Vava Ştefănescu, Cristina Hamel și Cora Benador.

ADVERTISING

Acești colaboratori de seamă ai celor care au conturat dansul românesc la începutul secolului XX au lăsat mărturie viitorului cuvinte prețioase despre cine au fost și ce au construit Anton Romanowski, Floria Capsali, Elena Penescu-Liciu și Mitiță Dumitrescu.

Moșteniri coregrafice este un proiect unic și original în domeniul artei dansului, care valorificǎ printr-o abordare proaspǎtǎ memoria colectivă a acestei arte, aflată sub forma arhivelor și a documentelor scrise, apelând la noile tehnologii și tehnici de dramaturgie.

Acesta va avea o abordare serială, cu o dezvoltare progresivă, prin crearea unei serii de episoade ce se doreşte a fi lansată în viitorul apropiat care să acopere întreaga perioadă a evoluţiei dansului, din 1900 până la momentul prezent. 

ADVERTISING

Documentarul a câștigat în 2020 premiul special pentru cel mai bun Film Istoric de Dans în cadrul Divulge Dancer’s Film Festival (DF2), Hollywood, California

Trailer Moșteniri Coregrafice: Începuturi

(trailer Moșteniri Coregrafice: Începuturi)

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internaţională a Dansului în anul 1982, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Dansului, organizaţie din cadrul UNESCO.

În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Dansul este considerat o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. 

Documentar realizat cu sprijinul: Cinema Muzeul Țăranului Român, MNAC - Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Liceul de Coregrafie ,,Floria Capsali”, Cărturești Verona.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, SpotMedia.ro, Ziarul Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇